Centrul De Telefonie Mobilă
December 01,2021

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE HARDWARE ȘI SOFTWARE? - HARDWARE- - 2021

by Ana Ionescu

Dacă ați ajuns la acest articol este pentru că doriți să cunoașteți diferența dintre hardware și software . În lumea tehnologiei, atât hardware cât și software merg mână în mână, unul nu poate exista fără celălalt și în acest articol vom explica în cel mai practic mod educativ care este diferența dintre cei doi.

Vrei să afli în detaliu diferențele lor și modul în care trăiesc împreună? Să începem!

Indice de conținut

Vă recomandăm să citiți cele mai bune ghiduri pentru hardware și componente pentru computer:

Cele mai bune procesoare de pe piață . Placi grafice mai bune . Cea mai bună memorie RAM pentru PC și laptop . Cel mai bun SSD al momentului . Surse de energie mai bune . Cele mai bune termopan, ventilatoare și răcire lichidă de pe piață . Cele mai bune cazuri pentru PC-ul momentului .

Ce este hardware?

Când vorbim despre hardware, ne referim la toate componentele fizice care alcătuiesc echipamente electronice. Dacă vorbim despre computere sau dispozitive portabile (telefoane mobile, tablete etc.), hardware-ul este format din monitor, procesor, memorii, placă de bază, tastatură, placă grafică, placă de rețea etc. Tot ceea ce vedem și putem atinge este hardware-ul, iar acest lucru ne aduce direct la al doilea punct.

Am putea împărți hardware-ul în două tipuri de componente, cele care sunt în interiorul echipamentelor noastre și periferice.

hardware-

Așa-numitul hardware este toată componenta esențială pentru ca computerul să funcționeze ca atare. Vorbim despre placa de bază, procesorul, memoria, unitatea de stocare și sursa de alimentare. Acest lucru are nevoie de un computer pentru a funcționa minim, deși pot exista și alte componente, cum ar fi o placă grafică sau o placă de expansiune care poate fi conectată și intern, deși nu sunt esențiale, a se vedea o placă de sunet sau o unitate SSD conectată prin PCIe.

Orice componentă din interiorul echipamentului sau dispozitivului poate fi considerată un hardwre.

periferice

Deși nu este considerat hardware, este „gagdet” care este conectat în mod obișnuit la computer prin USB sau alți conectori, este toată componenta care funcționează extern. Vorbim despre monitoare, tastaturi, șoareci, căști, microfoane, imprimante, unități de stocare externe sau orice altă componentă sau dispozitiv care se conectează prin porturile de intrare.

Ce este software?

Un hardware nu este inutil dacă există un mod de a-l controla, pentru asta există software. Software-ul este un set de reguli, instrucțiuni și programe ale computerului care permit utilizatorului să controleze și să gestioneze ceea ce face hardware-ul .

Termenul de software a fost folosit pentru prima dată în anii ’50, unde calculatoarele nu existau așa cum le știm astăzi, dar erau mașini cu adevărat uriașe și foarte scumpe. Aceasta nu s-ar schimba până când primul computer personal, Olivetti Programma 101, a fost lansat .

Când vorbim despre software, l-am putea împărți în trei categorii diferite.

Sistem de operare

Primul dintre acestea este sistemul de operare, care este principalul software pe care îl are orice computer care se respectă de la sine . Când porniți un computer, primul lucru care acționează este software-ul de sistem. În acest caz, primul care va acționa va fi sistemul de operare al plăcii de bază, care este responsabil de gestionarea corectă a modului în care fiecare dintre componente va acționa.

Este ceva imperceptibil pentru utilizatori, care ar trebui să vadă doar pornirea sistemului pe care l-am instalat, să vadă Windows, macOS, Linux, Android, iOS sau orice alt sistem de operare. Driverele sau driverele ar putea fi, de asemenea, luate în considerare în această categorie, deoarece se asigură că computerul controlează corect o componentă hardware din sistem.

aplicații

Apoi am avea aplicații, care sunt programe de calculator care îndeplinesc una sau mai multe sarcini specifice. Un editor de text, un player video, o aplicație de desen, retușare foto, jocuri video, toate acestea sunt o aplicație.

programare

În sfârșit, am avea instrumentele de programare, care sunt responsabile de crearea sau editarea de noi aplicații și chiar de crearea sau editarea de noi sisteme de operare. Ne referim la compilatori, interpreți, linkeri și depanatori .

concluziile

După cum putem vedea, nu există nici un software sau hardware, ambii depind unul de celălalt și sunt considerați inutili pe cont propriu . Sper că acest articol a rezolvat îndoielile dvs. între diferențele dintre hardware și software. Dacă aveți îndoieli, întrebați-ne!

  • Ana Ionescu
  • December 01,2021

Leave a Reply

Please sing in to post your comment or singup if you dont have account.