Centrul De Telefonie Mobilă
August 27,2023

Un top 10 cu aplicatii esentiale pentru smartphone-ul tau (Android)

by Ana Ionescu

Azi ne-am hotarat sa ne ‘abatem’ de la clasicele smartphone-uri si sa va aducem un articol util si special (credem noi). Este vorba despre un top 10 cu ceea ce noi consideram a fi aplicatii esentiale pentru orice utilizator de smartphone cu Android.

Programele din topul de mai jos nu sunt ordonate in functie de importanta sau popularitate. Fara a mai prelungi ‘suspansul’, haideti sa demaram cu o aplicatie dedicata ‘intretinerii’ smartphone-ului.

1. CCleaner

Trebuie sa recunoastem ca pe desktop, CCleaner reprezinta unul dintre programele noastre favorite. In decursul anilor, de fiecare data cand faceam instalare sau reinstalare de Windows, CCleaner se numara printre primele programe instalate pe PC.

Trebuie mentionat ca programul se numara printre cele mai vechi soft-uri dedicate intretinerii PC-ului (curatare cache, fisiere tip junk etc).

La auzul vestii ca CCleaner va ajunge intr-un final pe device-urile cu Android, putem spune ca am fost foarte incantati. Aplicatia a fost lansata pe magazinul Google Play in data de 23 Martie 2017.

De atunci si pana in prezent, programul a inregistrat 50 de milioane de download-uri, ceea ce este excelent pentru o aplicatie cu utilizare destul de limitata (in comparatie cu soft-uri gen Google Chrome sau Google Maps).

Rolul aplicatiei este de a face ‘curatenie’ in telefon atunci cand vine vorba de cache , directoare goale, clipboard etc. CCleaner dispune de o interfata placuta si usor de utilizat. Versiunea gratis vine cu ceva reclama, insa nu prea multa.

Pentru a scapa complet de reclame, trebuie cumparata versiunea Pro a aplicatiei. Pe langa functie de ‘curatare’, CCleaner mai dispune de manager aplicatii, System Info si functie de analizare a stocarii.

Initial, pentru intretinere, noi am utilizat pe telefon aplicatia Clean Master. O perioada a fost in regula. Treptat, dezvoltatorii acestui soft au adaugat tot felul de functii inutile, reclame din belsug etc, iar asta ne-a impins sa cautam o alternativa. Aceasta a venit in ‘persoana’ CCleaner. Descarca CCleaner de pe magazinul Google Play.

2. CPU-Z

Un alt program pe care noi il folosim de ani buni pe desktop este super popularul CPU-Z. El ofera informatii in detaliu in special despre procesor. In comparatie cu CCleaner, CPU-Z are ceva vechime pe magazinul Google Play, aplicatia fiind lansata in ecosistemul Android in Iunie 2013.

CPU-Z este o aplicatie simplista dar foarte utila. Ea pune la indemana multe informatii interesante despre chipset-ul din telefoanele noastre.

Pe langa detalii despre procesor, se pot descoperi informatii generale despre telefon (memorie RAM, modelul de telefon, diagonala, rezolutie, dimensiuni, stocare etc).

In ceea ce priveste reclamele, acestea nu te ‘bombardeaza’ atunci cand folosesti aplicatia. Isi face aparitia o reclama pe tot ecranul (cand navighezi prin meniuri) atunci cand aplicatia este rulata pentru prima oara. Descarca CPU-Z de pe magazinul Google Play.

3. Google Chrome

In prezent, aproape orice telefon vandut pe piata are preinstalat browser-ul de internet Google Chrome. Din punctul nostru de vedere, acesta este un program care nu are nevoie de prezentare. Este practic cel mai utilizat browser din lume, atat pe desktop cat si pe mobil.

Cu cativa ani in urma, pe desktop, Mozilla Firefox era un browser foarte popular. Insa, cu timpul Firefox a inceput sa ruleze foarte greoi chiar si pe calculatoare puternice. In combinatie cu alte mici probleme, Mozilla Firefox a pierdut mult din teren.

Google Chrome a profitat din plin de pe urma acestui aspect si a reusit sa atraga de partea sa foarte multi utilizatori de Firefox (si eu ma numar printre ei). Descarca Google Chrome de pe magazinul Google Play.

4. Asus File Manager

Motivul pentru care ne-am indreptat catre manager-ul de fisiere dezvoltat de Asus este lipsa completa de reclame si interfata simpla si excelent pusa la punct. Aplicatia Asus File Manager iti ofera acces rapid la toate fisierele stocate pe smartphone-ul tau.

Acestea pot fi gasite foarte usor deoarece sunt grupate in categorii dedicate: Imagini, Video-uri, Muzica, Arhive ZIP, Rar etc, Favorite, Aplicatii tip APK, Documente, Download-uri si Recent. Descarca File Manager de pe magazinul Google Play.

5. Screen Off and Lock

Din punctul nostru de vedere, Screen Off and Lock este o aplicatie extrem de utila. Practic ea iti pune la dispozitie un buton software care prin apasare inchide ecranul si blocheaza telefonul.

Daca detii un telefon echipat cu scanner amprenta, nu va mai fi nevoie sa apesi butonul fizic de pornire/oprire nici atunci cand deblochezi device-ul.

Configurarea aplicatiei se face usor. Odata ce programul este instalat si pornit, este afisat pe ecran un meniu cu instructiuni. Daca nu ai rabdare sa le citesti, poti apasa fara probleme butonul OK. Apoi cauti in telefon aplicatia si o pornesti.

De indata ce faci asta, iti apare o fereastra in care ti se cere sa activezi procedura de blocare. Apesi butonul de ‘Activate’ si gata. Prin apasarea icoanei Screen Off and Lock vei bloca instant smartphone-ul. Descarca Screen Off and Lock de pe magazinul Google Play.

6. Speedtest by Ookla

Daca doresti sa iti testezi viteza conexiunii la net (WiFi sau 4G LTE), noi va recomandam populara aplicatie Speedtest. Nemultumirea noastra legata de program este numarul destul de mare de reclame.

Iti apare reclama pe ecran atunci cand conexiunea este testata si iti mai apare o reclama la finalul testului. Aplicatia poseda o interfata usor de utilizat care iti ofera acces rapid la principalele functii: buton de testare, optiunea de a alege servere din diverse locatii, setari generale etc. Descarca Speedtest de pe magazinul Google Play.

7. DevCheck

Recunoastem ca suntem destul de pasionati de aplicatii care dezvaluie diverse date si informatii despre componentele din telefon. Majoritatea programelor de acest gen sunt ‘pline’ de reclame iar utilizarea lor poate sa devina foarte frustranta.

Dupa multiple cautari, am gasit soft-ul DevCheck. El atrage prin 3 aspecte: interfata aspectuoasa, informatii foarte detaliate si lipsa totala a reclamelor.

Aplicatia iti pune la dispozitie o selectie generoasa cu informatii grupate in urmatoarele categorii: Dashboard >>> dintr-o singura privire afli informatii despre frecventa si temperatura procesorului, nivelul de incarcare al bateriei, nivelul de utilizare al memoriei RAM si al stocarii etc.

Apoi mai avem Hardware, System, Battery, Network, Apps, Camera si Sensors. Descarca DevCheck de pe magazinul Google Play.

8. Weather & Widget – Weawow

O alta aplicatie pe care noi o recomandam este Weawow. Aspectul care ne-a atras la acest programel este widget-ul customizabil care iti afiseaza ora, data si conditiile meteo din orasul tau.

De fiecare data cand butonul de ‘actualizare’ este apasat, in background-ul widget-ului este afisata o imagine care prezinta conditiile meteo actuale.

Aplicatia in sine are o interfata simpla, eleganta iar ce apreciem mult este lipsa completa a reclamelor.

Dupa instalarea si pornirea programului, se acceseaza meniul cu setari si introduci localitatea unde locuiesti. Pe ecranul principal sunt afisate conditiile meteo curente, prognoza pe 24 ore, prognoza pe o saptamana si alte informatii interesante.

Widget-ul este usor de personalizat si este disponibil in diverse dimensiuni. Descarca Weather & Widget – Weawow de pe magazinul Google Play.

9. Simple Volume Widget

Uneori cele mai simpliste programe sunt si cele mai satisfacatoare. In aceasta ‘regula’ se incadreaza perfect soft-ul Simple Volume Widget. Programul permite reglarea rapida a 5 tipuri de volum : ton de apel, media, notificare, system si convorbiri.

Programul poate fi folosit in doua moduri: afisarea de widget sau apasarea icoanei programului. De indata ce este apasata icoana, pe display este afisata o fereastra care iti permite sa ajustezi volumul. Descarca Simple Volume Widget de pe magazinul Google Play.

10. ZEDGE

Uite ca am ajuns la ultima noastra recomandare. Daca esti pasionat de customizare (wallpaper, tonuri de apel, sunete pentru notificari etc), aplicatia ZEDGE reprezinta o alegere buna.

Problema acestei aplicatii este numarul mare de reclame. Orecum se poate trece peste acest aspect datorita continutului extrem de generos. Descarca ZEDGE de pe magazinul Google Play.

CONCLUZIE

In acest top nu am inclus super popularele aplicatii gen YouTube, Facebook, Whatsapp si altele deoarece majoritatea persoanelor cunosc sau utilizeaza zilnic aceste programe.

In top am ales sa includem aplicatii foarte utile care nu sunt super populare (exista cateva exceptii) si care de multe ori sunt trecute cu vederea. Speram sa considerati util topul nostru. Vom reveni in curand cu un alt top de acest gen.

  • Ana Ionescu
  • August 27,2023

Leave a Reply

Please sing in to post your comment or singup if you dont have account.