Centrul De Telefonie Mobilă
October 08,2023

Începutul, evoluția și viitorul smartphone-ului

by Ana Ionescu

Industria telefoniei mobile oferă astăzi cifre uimitoare la toate nivelurile, numărând terminalele utilizate în miliarde; abonamente mobile; numărul de utilizatori sau aplicații, magazine și generarea de venituri. Cu o proeminență absolută pentru smartphone-uri în comparație cu telefoanele „stupide” și în ciuda încetinirii din ultimii doi ani, firmele de consultanță pariază pe redresarea sectorului cu niveluri de vânzări apropiate de 1.500 de milioane de unități anul viitor și 1,6 miliarde de unități în 2024.

Deși văzând datele actuale poate părea că calea a fost simplă, nimic nu este mai departe de adevăr. Industria a avut nevoie de decenii de inovație, îmbunătățirea terminalelor, a rețelelor, a software-ului mobil, a designului și a greutății acestora, a costurilor acestora și, în general, a necesitat mari adaptări pentru producători, operatori și distribuitori pe măsură ce tendințele consumatorilor s-au schimbat.

Influența telefonului mobil inteligent asupra tehnologiei actuale este de un asemenea calibru încât a depășit simplul dispozitiv de comunicare vocală, provocând o nouă eră a mobilității care a lăsat era computerului personal în urmă și nu câțiva „răniți” pe parcurs. ., companii, servicii, sectoare și unele produse dominante la sfârșitul secolului trecut. Dar, Cum a venit această revoluție? În acest articol vom analiza începuturile și evoluția acestuia, precum și cheile pentru viitorul smartphone-ului.

inceputul

Totul a început în cel de-al doilea război mondial, unde s-a văzut nevoia de a comunica de la distanță, așa că Motorola a creat o echipă militară numită Handie Talkie H12-16 pentru comunicații prin unde radio cu o bandă de frecvență sub 600 kHz.

Saltul său la sistemele civile a avut loc la sfârșitul anilor 1940 cu sisteme radio analogice în principal pe frecvențe FM și cu servicii în benzile HF și VHF oferite de American Bell. Primele echipe aveau mici „telefoane mobile”, erau uriași și grei deci utilizarea sa era aproape limitată la bordul mașinilor. Prețul echipamentului și al serviciului Bell a fost foarte scump, după cum puteți presupune.

În 1955, Ericsson A comercializat telefonul Mobile Telephone System A (MTA), un „mobil” care cântărea 40 de kilograme și a fost instalat ca dispozitivele Bell în automobile. Ca o curiozitate, a avut un total de 125 de utilizatori până în 1967.

Tot în 1955 inventatorul rus Leonid Ivanovici Kupriyanovici a publicat într-o revistă științifică pentru iubitorii de radio, un design al unui walkie-talkie de 1,2 kilograme capabil să se conecteze la 1,5 kilograme. Doi ani mai târziu, a brevetat a doua versiune a „telefonului său mobil” mult mai ușoară și cu o extensie de 2 kilometri.

Primele telefoane mobile comerciale

„Nu știi de unde te sun? Vă sun doar pentru a vedea dacă sună bine ”, au fost frazele rostite de managerul Motorola, Martin Cooper, The 3 aprilie 1973, când, dintr-o stradă din New York, a contactat cel mai mare rival al său din sector, Joel Engel de la AT & T's Bell Labs, cu „pantoful” pe care îl vedeți în imagine. A fost o revoluție, deoarece acel eveniment este considerat primul apel din istorie de pe un telefon mobil.

A durat un deceniu, peste cincisprezece ani de cercetare și o investiție de 100 de milioane de dolari până când în 1983, Motorola a finalizat proiectul lansând ceea ce este considerat „Primul telefon mobil din istorie”: Motorola Dynatac 8000x (Dynamic Adaptive Total Area Coverage) al cărui prototip Cooper l-a folosit în celebrul său apel către rivalul său. Dispozitivul măsura 33 x 4,5 x 8,9 centimetri și cântărea 800 de grame, oferind pe lângă tastatura telefonică tipică, avea nouă taste speciale. Autonomia sa a fost de doar o oră în conversație (opt în așteptare) și a costat enorm de 4.000 de dolari în acel moment. Chiar și așa, a fost un succes și în primul său an a vândut 300.000 de unități.

În 1994, din Finlanda, a venit Nokia Mobira Talkman, primul telefon portabil al companiei, deși cu doi ani mai devreme a comercializat Nokia Mobira Senator, care cântărea peste 10 kilograme și a fost instalat în mașini. Talkman a fost o versiune redusă a acestuia, care a încercat să profite de limitările Motorola Dynatac 8000x cu prețul de a purta un rucsac care include o baterie gigantică, un semn al limitărilor vremii. A costat 4.500 de euro.

În ceea ce privește Motorola, a continuat să inoveze și în 1989 a lansat Motorola MicroTAC, dimensiunea redusă și versiunea de autonomie avansată a primului telefon mobil Dynatac 8000x. Primele versiuni erau de telefoane analogice înainte de sosirea GSM. Una dintre particularitățile sale care au fost folosite în deceniile următoare a fost un design nou și inovator, în care difuzorul era aplecat peste tastatură.

Evoluție până la sfârșitul secolului XX

Motorola și Nokia au fost cei mai proeminenți producători din ultimul deceniu al secolului XX. O etapă de evoluție care a văzut sosirea terminalelor precum:

- Motorola 2900 Bag Phone (1994) Un terminal axat pe utilizarea sa în mașini (mult mai ușor decât generațiile anterioare) și care a fost oferit într-o pungă care conținea transceiver-ul și bateria, care ar putea fi folosită și pe drum. În ciuda apariției primelor telefoane cu adevărat mobile, telefoanele cu geantă au fost populare până în anii 1990.

- Motorola StarTAC (1996) Primul telefon mobil care s-a ridicat la înălțimea numelui său și primul în formă de coajă (scoică), deoarece a fost pliat în jumătate așa cum puteți vedea în imaginea de mai sus, facilitând transportul acestuia într-un format la fel de compact ca este inovator pentru acea vreme. În 2005, PC World a clasat StarTAC pe locul 6 în clasamentul Cele mai mari 50 de artefacte din ultimii 50 de ani.

- Nokia 8110 (1996) Nu a fost cea mai bună dezvoltare finlandeză, dar a devenit extrem de populară prin apariția în filmul The Matrix. Renumit pentru capacul său aparte, a avut inovații precum posibilitatea de a-și actualiza firmware-ul prin OTA (Over The Air). A costat 1.000 de dolari.

- Communicator Nokia 9000i (1997) Este considerat primul „smartphone” de pe piață, deși industria oferise deja alte computere de buzunar. Configurația fizică a telefonului a fost, de asemenea, nouă, deoarece utilizatorii ar putea deschide 9000i pe orizontală pentru a accesa un ecran LCD mare și o tastatură QWERTY completă. Cu funcțiile PDA, ar putea trimite și primi faxuri, mesaje text și e-mail, precum și acces limitat la Web prin mesaje SMS de 160 de caractere.

- Nokia 3210 (1999) Una dintre cele mai avansate ale timpului, deși a avut probleme de acoperire în unele regiuni, deoarece nu a inclus o antenă externă. Pentru prima dată un telefon mobil a fost destinat publicului tânăr datorită prețului său scăzut, includerii de jocuri precum Șarpe, huse interschimbabile și tonuri de apel personalizabile. Vândute 150 de milioane de unități, cele mai populare ale deceniului.

Începe secolul 21

Începutul secolului a confirmat Nokia drept cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, un titlu pe care l-a deținut timp de cincisprezece ani, a avansat utilizarea Internetului mobil sub conexiuni WAP, a văzut sosirea Blackberry (cel mai popular pe piața profesională) și o explozie de noi modele și producători cu terminale noi de la Samsung, Sony Ericsson, HTC sau LG, pe lângă cele mai mari din sector. Printre cele mai notabile terminale putem evidenția:

- RIM BlackBerry 5810 (2002). Deși RIM a fost creat în 1999, acesta a fost primul lor smartphone care a integrat suportul pentru date mobile. Datorită acestei funcții și a tastaturii sale, avea funcții de calendar personal, asistență prin SMS și e-mail push. În curând, Blackberries a devenit indispensabil pentru piața profesională.

- Nokia 1100 (2003) Este considerat nu numai ca cel mai popular telefon mobil din industrie, ci și cel mai bine vândut dispozitiv electronic din istorie, care se apropie de 250 de milioane de unități în cei cinci ani de producție. Un telefon ieftin, entry-level, cu față și tastatură rezistente la praf și laturi antiderapante.

- Motorola Razr V3 (2004) Când mobilele vremii au început să semene, firma americană a ajuns să inoveze din nou cu un terminal într-un format extrem de ușor, subțire și atractiv. O tastatură elegantă, plată, cameră integrată și capabilități multimedia l-au făcut extrem de popular.

- Nokia 1200 (2007) Este considerat „cel mai ieftin telefon mobil din istorie”. De bază, acolo unde există, a fost cel pe care operatorii, companiile sau băncile l-au oferit pentru deschiderea unui cont. Evident, avem în curs de desfășurare sute de modele care sunt în afara acestui articol și pe care le puteți vedea în acest rezumat excelent al webdesigner.

iPhone - Revoluția vine

După un an de zvonuri și după ce a măturat industria muzicală cu iPod-uri, pe 9 ianuarie 1997, a prezentat primul smartphone Apple iPhone. Un terminal care a revoluționat complet industria telecomunicațiilor și, de asemenea, cea a computerului, deschizând era actuală a mobilității.

Terminalul avea un ecran multi-touch de 3,5 inci, care acoperea toată fața terminalului într-un design care a inspirat mii de modele mai târziu și care a supraviețuit până în prezent.

Prima generație a iPhone-ului a fost GSM quad-band cu tehnologie EDGE și a conținut, de asemenea, conectivitate wireless Wi-Fi. La început a fost comercializat sub lansare exclusivă în Statele Unite prin operatorul AT&T. O strategie care nu mai este utilizată decât în ​​anumite piețe.

Un alt aspect important a fost utilizarea unui nou sistem de operare numit iPhone OS, redenumit ulterior în iOS și, de asemenea, utilizat în alte dispozitive de mobilitate ale companiei. Interfața sa se bazează pe conceptul de manipulare directă, cu glisoare, comutatoare și butoane care funcționează perfect folosind gesturi multi-touch. Deși primul iPhone nu a avut suport pentru a instala mai multe aplicații decât cele instalate, lansarea ulterioară a magazinului de aplicații App Store a mărit foarte mult posibilitățile terminalului și a deschis o nouă sursă de afaceri pentru Apple.

Numit de revista „Time” drept „Invenția anului” succesul iPhone-ului a fost absolut și impactul lansării sale, total pentru industria tehnologică.

Smartphone pentru epoca nouă - Google Android și Samsung

Android a fost achiziționat de Google de la firma cu același nume în 2005, dar lansarea iPhone-ului a rupt planurile gigantului Internet. Cei responsabili au recunoscut ulterior că iPhone-ul era la ani lumină distanță a dezvoltării sale în 2007 și primul său smartphone nu a sosit decât în ​​octombrie 2008 cu HTC Dream.

Dar „răzbunarea” este servită rece și în fața model Apple exclusiv cu iOS, Google a introdus Android în noiembrie 2007, odată cu înființarea Open Handset Alliance, un consorțiu de companii de hardware, software și telecomunicații pentru avansarea standardelor deschise.

Android oferit producătorilor fără drepturi de autor permițând chiar implementarea straturilor ca interfețe personalizabile de către diferiți producători. Deschiderea unui magazin de aplicații similar cu App Store a salutat un număr mare de dezvoltatori, asigurând sosirea aplicațiilor de la terți. Știți deja istoria apropiată a acestei industrii. Un număr nenumărat de companii și produse utilizează Android, în prezent cel mai important sistem de operare de pe piața mobilă cu o cotă de piață de peste 50%.

În ceea ce privește producătorii, a trecut mult timp de atunci Samsung l-a depășit pe Apple în vânzări, ajungând pe prima poziție în lume într-o poziție pe care o deține de atunci. Pentru a evidenția ascensiunea Huawei pe locul doi, depășind și Apple și creșterea producătorilor chinezi precum Xiaomi, Oppo sau ZTE. Pe parcurs, au rămas mari jucători din trecut precum Nokia, BlackBerry sau HTC, în timp ce Motorola rămâne după vânzarea sa către Lenovo și alții precum LG sau Sony luptă pentru a supraviețui pe o piață care „nu ia prizonieri”.

Viitorul smartphone-ului

Smartphone-ul de astăzi are puțin „telefon” și multe computer în miniatură. Realitatea este că cel mai puțin facem astăzi cu un telefon mobil sunt apelurile și astăzi îl folosim mai mult pentru a naviga pe Internet; foloseste retelele sociale; mesagerie instanta; videoconferinta; faceți fotografii și videoclipuri; joacă în mobilitate; vizionați filme sau seriale; ascultă muzică; citiți cărți electronice sau ca motor al unui dispozitiv de realitate virtuală/augmentată.

Sosirea erei phablet, un „cuvânt” inventat pentru a defini dispozitivele la jumătatea distanței dintre telefoane mobile și tablete, a consolidat și, cu puține excepții, tendința creșterea dimensiunii ecranului pe mobil va continua. Același lucru se poate spune despre sistemul său de camere, o secțiune fotografică care nu a încetat să se îmbunătățească pe telefoanele mobile până la punctul - aproape - care se termină cu camere compacte dedicate.

În ceea ce privește sistemele de operare, nu se observă nicio modificare pe termen mediu. Android va continua să fie sistemul excelent în telefoanele inteligente, formându-se împreună cu iOS a Apple duopol pe care nimeni nu pare să îl poată rupe. Unele încercări de mobil Linux au scăzut sau nu au devenit o alternativă reală, în timp ce singura cu capacitate suficientă, Microsoft, are Android ca sistem de referință prin anularea completă a Windows Mobile.

Smartphone-urile pliabile sau cu ecran dublu vor fi cea mai importantă inovație în design pentru viitorul dispozitivelor mobile. Tehnologiile de afișare flexibile vor permite crearea unei noi generații de dispozitive și toți producătorii au modele specifice sau în curs de dezvoltare. Câțiva care au ajuns pe piață, cu întârzieri și probleme, confirmă faptul că aceste modele sunt „la început” și că sunt necesare noi generații pentru a lustrui desenele, a-și îmbunătăți rezistența și a putea scădea prețurile care se află în afara pieței de consum.

Lăsăm 5G pentru final și ce va însemna pentru viitorul smartphone-ului. Popularizarea telefoanelor mobile ar fi fost imposibilă fără standardizarea, îmbunătățirea și evoluția telefoanelor mobile. protocoale pentru rețelele de comunicații și sprijinul acestora de către operatori. De la primul apel din 1973, Japonia a durat șase ani pentru a deveni prima țară care a beneficiat de servicii de telefonie mobilă. A sosit în Europa în țările scandinave în 1981, iar Statele Unite au permis serviciul comercial în 1983.

După patru generații de rețele, a cincea este în funcțiune și promite să revoluționeze tot ceea ce se știe. Principala îmbunătățire a 5G va fi una spectaculoasă creșterea performanței cu viteze teoretice de transfer de date de 10 Gbps. O performanță care va pulveriza cea a rețelelor Wi-Fi și chiar va depăși multe rețele cablate actuale. Îmbunătățirea latenței și a gestionării traficului, printre altele, va fi, de asemenea, remarcabilă. 5G va deschide calea către noi aplicații care nu sunt posibile acum, deși sunt cu câțiva ani înainte de implementarea sa completă.

Leave a Reply

Please sing in to post your comment or singup if you dont have account.