Scris de Mobiup 55687 Vizualizări
Vezi AICI topul actualizat al telefoanelor cu cele mai bune camere foto în 2021.
Impactul pe care îl are imaginea pe rețelele sociale, nevoia de a comunica prin imagine care să intre în fluxul online imediat, fără să duci după tine un aparat foto DSLR sau Mirrorless, și fără toată manopera necesară în cazul acestora, au obligat producătorii să aducă pe piață camere foto integrate telefoanelor, de o calitate care era imposibil de imaginat acum câțiva ani. Ceea ce este foarte bine.
Problema care se pune este ce alegi și cum faci diferența între telefoanele care au, în acest moment, cele mai bune camere foto.
Camera foto face diferența
Orice telefon smart are un scor bun al caracteristicilor tehnice. Evident, firmele de top excelează, dar, în linii mari, diferențele sunt mici și țin de detalii. În aceste condiții, ceea ce face cu adevărat diferența este camera foto, poate pentru că omul este prin excelență o ființă comodă și dependentă de interacțiune, iar un telefon care face fotografii bune este îmbinarea perfectă a acestor cerințe acute ale omului modern.
Telefonul a devenit o extensie indispensabilă, ne este mereu la dispoziție, fiind cel mai bun mod de a comunica prin toate canalele posibile: voce, text și imagine, fie că este fotografie sau video. Uneori, o fotografie ori un film se poate transforma rapid într-un viral și de aici până la celebritate e doar un pas. Acestea pot fi argumente solide care să te facă să vezi care sunt diferențele în ceea ce privește performanțele unui telefon cu o cameră foto bună.
Caracteristicile generale ale unei camere foto performante
În linii mari, caracteristicile care contează pentru camera foto a unui telefon sunt trei: ISO (adică sensibilitatea imaginii), viteza de declanşare şi deschiderea diafragmei. Se adaugă la acestea numărul de megapixeli ai unei camere foto, stabilizarea optică și tipul de software care se ocupă de procesarea efectivă a fotografiei.
ISO se referă la senzitivitatea senzorului: cu cât numărul ISO este mai mare, cu atât senzorul este mai sensibil la lumină, ceea ce înseamnă că fotografiile făcute noaptea vor fi mai luminoase. Trebuie păstrat un echilibru, și aici vine performața, pentru că un număr mare ISO înseamnă mulţi „purici”, pe care un telefon performant are capacitatea să-i „curețe”. Pe de altă parte, senzorul este cea mai importantă componentă hardware legat de calitatea imaginilor unei fotografii făcute cu un telefon, pentru că acesta este cel care preia lumina și o transformă în semnal electric. De aceea, un senzor mai mare va fi mai bun decât unul mai mic.
Viteza de declanşare exprimă cât de repede se închide diafragma. Dacă e foarte rapidă, imaginile vor fi întunecate, dacă e mai lentă, imaginea este supraexpusă.
Deschiderea diafragmei se referă la cât de mult se deschide obiectivul. Dacă valoarea diafragmei este mică, atunci camera lasă multă lumină, dar are un focus mic. O valoare foarte mică este potrivită pentru portrete, deoarece se dorește un fundal înceţoşat. O valoare mare este potrivită pentru peisaje, unde se dorește ca totul să fie clar.
Alături de aceste detalii, contează numărul de megapixeli ai unei camere foto, de care depinde rezoluția imaginii, mai ales dacă fotografia realizată cu telefonul este transferată pe un alt dispozitiv unde rezoluția mare este pusă în valoare.
Un alt element care poate face diferența este stabilizarea optică. Este foarte important pentru imagine ca smartphone-ul să fie dotat cu această tehnologie, deoarece ne ajută să surprindem imagini bune chiar şi atunci când este puțină lumină. Este o tehnologie esențială și pentru filmare, mai ales când sunt înregistrate corpuri în mișcare.
Procesarea software este partea care face fundamental diferența între un producător și altul. Unele telefoane produc imagini saturate, altele detaliate, unele au culori mai calde, altele mai apropiate de realitate.
Detaliile tehnice ale unui telefon cu camera foto bună
Telefoanele performante au adus soluții tehnice inedite și deseori spectaculoase pentru fotografii.
Camere multiple
Chiar și telefoanele performante sunt limitate de anumite dimensiuni maxime pe care aparatele în sine le pot avea. Aceasta i-a obligat pe producătorii de top să găsească soluții astfel încât camera de fotografiat să atingă performanțe maxime. Rezultatul a fost implementarea mai multor camere, fiecare fiind destinată unui anumit tip de fotografie.
Camerele nu funcționează împreună, ci separat, iar soluția a permis să se utilizeze mai multe tipuri de camere și, implicit, cu senzori multipli. Datorită acestei soluții tehnice, telefonul și-a păstrat dimensiunile în limite normale și a primit mai multe funcționalități: zoom, HDR (High Dynamic Range - gamă largă dinamică - se referă la apropierea contrastului unei imagini, video sau foto, de una similară cu cea percepută de ochiul uman), 3D și fotografie nocturnă.
În particular, tehnologia HDR, implementată pe una sau mai multe din camerele multiple, face posibil ca telefonul să realizeze, efectiv, trei imagini la niveluri diferite de expunere, după care le combină, rezultând o poză în care avem detalii bogate atât în părțile întunecate, cât și în cele luminate.
Time of flight (ToF)
Inovarea este secretul performanței, iar telefoanele care au inclus camere ultra-performante au introdus tehnologia ToF la mărcile emblematice. Ce este ToF? O cameră de acest tip folosește lumină infraroșie (invizibilă pentru ochiul uman) pentru a determina detalii de adâncime, utile pentru o fotografie excepțională. Tehnologia este inspirată de la modul în care un liliac simte împrejurimile. Senzorul emite un semnal luminos, care „atinge” subiectul și revine la senzor. Timpul necesar este măsurat și oferă detalii despre profunzimea imaginii foto sau video. Acest lucru reprezintă un avantaj uriaș față de alte tehnologii, deoarece poate măsura cu exactitate distanțele cu un singur impuls laser.
LED flash/Dual-LED/Triple-LED/Quad-LED Flash
Cel mai comun tip de flash, de unde a plecat totul, conține o diodă care emite lumină, utilă pentru poze de aproape, în locuri întunecate. Este utilizată la camerele telefoanelor, deoarece consumă puțin și are dimensiuni mici. De aici s-a ajuns la Dual-LED/Triple-LED/Quad-LED Flash. Funcționează similar cu tipul de flash precedent, însă utilizează două sau mai multe leduri care au temperaturi diferite de culoare. În funcție de temperatura luminii ambientale, telefonul balansează puterea celor două sau mai multe flash-uri pentru a reda imagini cât mai naturale.
Recunoașterea facială
Recunoasterea faciala este un tip de software biometric care este capabil să identifice sau să verifice o persoană pe baza unei imagini digitale, prin analizarea precisă a trăsăturilor umane. Aceasta nu percepe fața unui individ, ci doar multitudinea de pixeli alăturați care formează imaginea digitală. Recunoașterea facială nu influențează calitatea pozelor, ci reprezintă un element de securitate pentru utilizarea telefonului. Este o funcție mai rapidă și mai sigură decât amprenta.
Zoom
Camerele de pe telefoanele performante pot avea zoom optic sau digital. Zoomul optic este o facilitate care vine ca urmare a unui număr mai mare de camere foto instalate independent pe un telefon și permite utilizarea acestuia fără a pierde din calitatea imaginii. Zoomul digital folosește un program care apropie imaginea, însă calitatea acesteia este inferioară celei rezultate prin utilizarea zoomului optic.
Shutter speed (timpul de expunere)
Tehnologia permite unei cantități mai mari de lumină să ajungă la senzorul care o transformă în impuls electric. Shutter speed este altceva decât diafragma (apertura), fiind efectiv timpul în care rămâne deschisă lentila până când camera face poza. O lentilă deschisă mai mult timp permite ca mai multă lumină să ajungă la senzor, însă poza poate să iasă mișcată. Un shutter speed mai mare permite ca pozele să fie făcute rapid și să prindem clar obiecte aflate în mișcare. O cameră de telefon cu apertura mare permite să folosim un shutter speed rapid, pentru că lentila permite luminii necesare să ajungă la senzor.
White Balance
Balansul de lumină albă se referă la efectele pe care le are temperatura luminii asupra nuanțelor culorilor din fotografii. Sursele de lumină au temperaturi diferite. Valorile se măsoară în grade Kelvin. De exemplu: lumina naturală a Soarelui are de la 5500 la 6500 grade Kelvin. Lumina cu temperatură scăzută este galbenă, în timp ce lumina cu temperatură ridicată are tentă albastră. Modificarea setărilor balansului de lumină albă, care se fac manual, te ajută să găsești un echilibru între culori și să obții un efect natural.
Autofocus
Când faceți fotografii cu telefonul, camera va capta lumina, senzorul va digitaliza informația și o va transforma în imagine salvată în memoria telefonului. Lumina primită depinde de unghiul sub care aceasta cade pe obiectiv și de distanța față de obiectul fotografiat. Autofocusul permite selectarea razelor de lumină din zona de interes. Sistemele pot fi active, pasive sau hibride. Procesul se bazează pe senzori specifici care fac parte din camerele telefoanelor mobile. Unele sisteme folosesc un singur senzor, în timp ce altele, mai mulți. Unii acționează direct prin lentila aparatului foto integrat telefonului, altele funcționează separat și „văd” ceea ce vrea utilizatorul să vadă.
Top telefoane cu cele mai bune camere foto în 2020
Ultimele modele ale firmelor de top sunt dovada faptului că perfecțiunea este un ideal spre care tindem.
Google Pixel 4 & Pixel 4 XL
Cele două modele au fiecare o cameră cu două obiective. Camerele ambelor modele au caracteristici identice, existând atât plusuri, cât și minusuri (bateria, mai ales). La capitolul plusuri, Google Pixel are o cameră care se apropie de maximul oferit de gama de top a telefoanelor. În plus, este foarte rapid, având o rată de refresh de 90 Hz.
Camera principală din Pixel 4 și Pixel 4XL are două lentile. Obiectivul principal este de 12,2 megapixeli cu o diafragmă f/1,7 asociată cu un teleobiectiv de 16 megapixeli, care are o deschidere f/2,4 și un zoom optic de 2x. Are suport pentru detectarea fazelor, autofocus cu laser și stabilizarea optică a imaginii (OIS). Are HDR Plus, care surprinde mai multe fotografii și le combină pentru a produce cea mai bună imagine posibilă. Se poate lăuda cu un nou mod de fotografie cu expunere lungă, ce permite să imortalizezi stelele. Google Pixel folosește sistem de operare propriu și are actualizari software în mod regulat.
Apple iPhone 11 Pro & iPhone 11 Pro Max
Fiecare model Apple vine cu o cameră cu trei obiective integrate. Combinația dintre un obiectiv cu unghi larg de 12 megapixeli și o deschidere f/1,8, un teleobiectiv de 12 megapixeli cu o diafragmă f/2,0 și o lentilă cu unghi larg de 12 megapixeli cu o deschidere f/2,4 oferă tot ceea ce îți poți dori pentru a crea fotografii și materiale video uimitoare, în orice lumină.
Are o funcție HDR asistată de inteligență artificială, precum și stabilizare optică a imaginii (OIS), focalizare automată. Stabilizarea depășește celelalte telefoane de vârf, iar camera foto frontală de 12 megapixeli permite portrete selfie foarte bune. Obiectivul cu unghi ultra-larg este nou, are un câmp de vizualizare de 120 de grade și permite imagini care până acum nu puteau fi capturate cu un telefon mobil.
Apple iPhone 12 Pro & iPhone 12 Pro Max
Noile modele, patru la număr, au fost lansate în 13 octombrie, au prețuri comparabile cu modelele din seria 11 și sunt primele perfect compatibile cu 5G. Prețul de pornire pentru modelului cel mai ieftin a rămas la fel ca la generația anterioară. Toate modelele au ecrane OLED și același procesor.
Un capitol unde Apple a fost și rămâne în top este ansamblul de senzori ai camerelor foto. Camera principală vine cu o lentilă cu apertura f/1.6, care captează mai multă lumină și trece astfel în categoria camerelor semi-profesionale. Stabilizarea optică face peste 5000 de ajustări pe secundă, deci nu vei putea produce o fotografie sau un video altfel decât perfect. Camerele de pe iPhone 12 și 12 mini sunt identice, singura diferență dintre 12 Pro și 12 Pro Max fiind camera tele, cu zoom optic 2.0x vs 2.5x și stabilizare optică mai avansată. Se adaugă și un senzor LiDAR pentru focalizarea rapidă în condiții de lumină puțină și semiobscuritate. Toate camerele au Night Mode, inclusiv cea frontală.
În premieră 12 Pro-urile pot înregistra video 4K HDR cu Dolby Vision și includ program de editare pe telefon. O posibilă neplăcere este că la așa definiție a imaginii, nu vei putea vedea înregistrările la calitatea maximă decât tot pe alte dispozitive Apple sau doar pe ecranul telefonului.
Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro are o instalare inovativă cu trei obiective așezate liniar. Există un obiectiv de 40 megapixeli cu o diafragmă f/1,6, o lentilă ultra-largă de 20 megapixeli cu o diafragmă f/2,2 și un teleobiectiv de 8 megapixeli cu o diafragmă f/3,4. Are tehnologia ToF. Inteligența artificială controlează și finisează fiecare imagine. Se remarcă mai ales prin calitatea pozelor realizate în lumină puțină și prin filmarea în slow motion. Oferă varianta unor filtre cinematice în timp real.
Google Pixel 3a
Este cel mai accesibil telefon din seria telefoanelor cu o cameră foto performantă. Camera are un singur obiectiv, dar se descurcă foarte bine. Obiectivul are 12,2 megapixeli, cu o diafragmă f/1,8 și OIS. Nu are Pixel Visual Core, ceea ce înseamnă că va procesa pozele mai încet. Înregistrarea video merge până la 2160p la 30 de cadre pe secundă și 1080p la 120 de cadre pe secundă. Impresionează la fotografii de aproape și portrete și se descurcă foarte bine cu lumină puțină.
Samsung Galaxy Note 10 Plus
Samsung Galaxy Note 10 Plus este un telefon cu dimensiune apreciabilă, dar foarte plăcut. Are o cameră cu trei lentile care combină un obiectiv principal de 12 megapixeli cu o diafragmă variabilă f/1,5 până la f/2,4 și stabilizare optică a imaginii, un teleobiectiv de 12 megapixeli f/2.1 (cu OIS) și o lentilă cu unghi larg de 16 megapixeli cu deschidere f/2.2. Are și un senzor ToF pentru o mai bună detectare a adâncimii.
Orice variantă ai alege, nu poate decât să-ți aducă satisfacții în ceea ce privește performanțele. Diferențe între aceste telefoane cu cameră foto performantă există, dar vor fi extrem de greu sesizabile pentru un amator de fotografie. Rezultatele sunt mai mult decât mulțumitoare, pentru că nu degeaba sunt în topul telefoanelor cu cele mai bune camere foto în 2020.
Sursa foto:
Please sing in to post your comment or singup if you dont have account.
December 22,2021
December 13,2021
December 01,2021
December 04,2021
December 19,2021
December 10,2021
December 22,2021
December 13,2021
December 01,2021
December 04,2021
December 19,2021
December 10,2021