După ce anterior fiecare redactor Mobilissimo v-a prezentat câte un top 10 telefoane mid-range pe 2021, acum este momentul să trecem la clasamentele ce includ smartphone-uri high-end a.k.a flagship dacă vreți. Și în acest segment de produse am avut lansate de-a lungul anului multe opțiuni interesante. Am avut producători consacracți care au decis doar să îmbunătățească telefoanele lansate anul trecut, păstrând design-ul, dar și companii care au riscat prin design-uri proaspete și tehnologii de ultimă oră.
Aș caracteriza anul 2021 drept un an al maturizării și anul pus sub semnul încărcării rapide, aceasta fiind tehnologia care a atras cel mai mult dintre toate cred eu. Am avut și noi pliabile lansate cu design-uri îmbunătățite, modele de gaming care mai de care, cât și telefoane care au decis să implementeze tehnologii la început de drum precum este cazul camerei selfie sub display care în continuare nu livrează pe măsura așteptărilor.
Fără a mai sta la taclale, aveți mai jos cele 10 telefoane high-end din topul meu personal! Voi puteți vota telefonul high-end în opinia voastră, a cititorilor, chiar aici!
10. ASUS Zenfone 8
Un telefon la care nu multă lume se aștepta a fost ASUS Zenfone 8, iar aici mă refer în special la dimensiuni. Rar se întâmplă să mai vedem lansate telefoane cu diagonală de sub 6 inch, dar acesta a făcut-o și a venit la fix pentru fanii Android care căutau un flagship compact cu procesor de ultimă generație, cameră cu OIS (fie ea doar duală), difuzoare stereo și unde mai pui că primeam și certificare IP68. Îl văd ca pe un rival din lumea Android pentru iPhone 13 Mini, dar o problemă a constituit-o la debut și o constituie în continuare disponibilitatea limitată, care nu prea lasă loc de tăieri de preț. Parcă pragul minim a fost undeva pe la 2500 lei.
9. Samsung Galaxy Z Flip3
Mi-a plăcut mult și ce a făcut Samsung în acest an cu Galaxy Z Flip3, pliabilul cu clapetă de nouă generație care era introdus pe piață în vară alături de fratele mai mare Z Fold3. Îmi amintesc că l-am văzut pentru prima oară cu aproximativ o săptămână înainte de debutul oficial, în cadrul unui eveniment preview organizat în București. La primul contact mi-au plăcut schimbările aduse la nivel vizual și pare că Samsung a ascultat de feedback-ul publicului.
Ecran extern mai mare bifat, mai multe opțiuni de culoare bifat și certificare IP iarăși bifat. Ba mai mult, am primit și difuzoare stereo. Consider acest format de pliabil cel ideal pentru mine și apropo de customizare, Flip3 a primit și un program special BeSpoke pentru a fi personalizat după bunul plac la nivel vizual.
8. iPhone 13 Mini
Dacă într-o zi m-aș trezi și aș spune gata cu telefoanele care ocupă tot buzunarul blugilor, atunci clar iPhone 13 Mini ar fi alesul meu. E și ceva nostalgie, mă duce mai mult cu gândul la iPhone 4/4s decât o fac celelalte modele din serie și asta are de-a face cu dimensiunile sale compacte. Este mai mic decât Zenfone 8 la cei 5.4 inch ai săi, foarte manevrabil cu o singură mână și acum cu îmbunătățiri față de predecesorul de la care existau plângeri la capitolul autonomie. Nu are el 120Hz, nici măcar 90Hz, dar nici nu ar avea nevoie, e telefonul simplu, mic și mereu la îndemână de care poate nu știai că ai nevoie în viața ta.
7. OnePlus 9 Pro
Un loc în clasamentul meu îl merită și OnePlus 9 Pro, flagship-ul inaugural pentru parteneriatul cu Hasselblad care dă speranțe fanilor că lucruri bune se vor întâmpla pe viitor la nivel de fotografiere. Cumva acest terminal mi s-a părut unul "cuminte", fără a avea ceva care să îl scoată în evidență față de competitori, dar cu toate acestea software-ul fluid combinat cu super ecranul livrat de Samsung și hardware-ul high-end, l-au transformat într-o alegere ideală pentru mulți. Poate cel mai mare impediment în alegerea lui este prețul, de 3 ori mai mare decât suma la care a debutat primul flagship killer al companiei. An după an prețurile s-au mărit, iar acum fără 1000 euro nu prea poți pleca acasă cu cel mai bun OnePlus.
6. ASUS ROG Phone 5s Pro
Dacă până acum am discutat despre criterii precum dimensiuni, cu ASUS ROG Phone 5s PRO nu mai ținem cont de așa ceva, ci doar de performanța livrată la cote înalte. Acesta a venit pe final de vară 2021, cu noul procesor SD888+ la bord și păstrând grosul dotărilor lui ROG Phone 5 Pro. Este un mamut al gaming-ului, cu difuzoare stereo, baterie de 6000 mAh, stocare cât cuprinde și un ecran cu miliarde de culori și rată de refresh poate mai mare decât monitorul tău.
5. Xiaomi 11T Pro
Un smartphone care a spart topurile la capitolul încărcare rapidă în acest an a fost Xiaomi 11T Pro, primul telefon cu alimentare la 120W care a sosit oficial în România, un flagship veritabil de altfel. Propune tot ce-i mai bun, de la procesorul Snapdragon 888, la multă stocare și RAM, iar ecranul nu e mai prejos (AMOLED 120Hz) și nici camera care pune la bataie un modul wide principal de 108 mpx, ba chiar și filmare 8K. Ai Wi-Fi 6 pentru viteze amețitoare, difuzoare stereo tunate de Harman Kardon pentru o super experiență audio și nu mai ai grija că pleci de acasă cu prea puțină baterie. În testele noastre a ajuns de la 0 la 60% în doar 16 minute!
4. Pixel 6 Pro
În acest an și Google ar reușit să stârnească vâlvă în rândul utilizatorilor, prin smartphone-urile Pixel 6 care intrigă prin acel design al panoului spate care pe mine unul mă duce cu gândul la Robocop și vizorul său. Pixel 6 Pro este flagship-ul absolut din duo, telefonul care marchează startul unei noi linii de design și a procesorului Tensor. Avem super ecran, camere pe măsură, difuzoare stereo, baterie mare cu încărcare rapidă și bifăm astfel multe dintre aspectele pe care un high-end user le caută. A primit și super oferte la debut (în țările unde a sosit oficial), vine cu avantajul update-urilor rapide și suportului software, iar bug-urile încep încet-încet să dispară și experiența de utilizare se stabilizează. Pixel 6 Pro e și cheie virtuală pentru automobil mai nou, odată cu update-urile primite.
3. Xiaomi Mi 11 Ultra
Mamutul Xiaomi din acest an s-a numit Xiaomi Mi 11 Ultra și dacă numele nu a sugerat destul faptul că a fost replica pentru Galaxy S20/S21 Ultra, atunci uriașul modul foto din spate a făcut acest lucru. Xiaomi a luat un ecran de smartband și l-a pus în spatele telefonului pentru un modul inedit, văzut de regulă prin brevete sau concepte de smartphone-uri. Camera a fost pusă pe primul loc aici și ne-a livrat pe măsura așteptărilor, de la filmare 8K, la super fotografii ultra-wide și cadre cu zoom optic 5x. A adus și difuzoare stereo Harman Kardon pentru acustică de calitate, iar ecranul este o altă cireașă de pe tort, unul WQHD+ de 120Hz și cum altfel decât AMOLED. Mi-a plăcut să văd și încărcarea super rapidă la 67W wireless, ceva care clar m-ar face să îmi pun pad-uri de încărcare fără fir prin toată casa sau mobilă cu încărcător wireless de la IKEA.
2. Samsung Galaxy S21 Ultra
Din seria Ultra l-am avut în 2021 prezent la posturi și pe Samsung Galaxy S21 Ultra, un adevărat mamut care a uimit la debut prin uriașul modul foto din spate, poate mai mult decât a făcut-o rivalul Xiaomi la câteva luni distanță. E simplu aici, dacă vrei tot ce are mai bun de oferit Samsung la ora actuală și nu ți-e frică de diagonala mare și de greutatea de peste 200 grame, atunci S21 Ultra este smartphone-ul pe care îl alegi. Are un ecran mare și imersiv pentru consumat orice fel de conținut, un procesor capabil, difuzoare stereo care completează experiența vizuală și desigur o cameră cum nu prea mai vezi în momentul de față, una cu 4 senzori, filmare 8K și zoom optic 10x cât să prinzi și zborul lui Moș Crăciun.
Este un smartphone bine închegat și livrează pe măsura așteptărilor, chiar și cu micile bug-uri pe care le-a avut la început fiind smartphone-ul de ales pentru cei cu buget generos și care încă nu consideră pliabilele o achiziție înțeleaptă. Este adresat și fanilor Note prin prisma suportului S Pen, cu toate că e cam dificil să umbli cu acea husă butucănoasă după tine pentru a avea accesoriul la îndemână oricând, dar sacrificii pot fi făcute. Cred că ar fi telefonul ideal de luat la concerte sau la evenimentele de presă de la MWC sau IFA la care am mai participat în trecut, pentru super cadre cu zoom optic.
1. iPhone 13 Pro Max
Câștigătorul din acest an al locului 1 din topul meu este iPhone 13 Pro Max și asta se datorează unui cumul de factori. Îl consider un telefon echilibrat, cu de toate, de la o experiență software fluidă ideală, la camere gata de acțiune oricând și cu super rezultate la doar o apăsare de buton și până la un ecran superb care primește rată de refresh de 120Hz. A adus upgrade-uri notabile față de predecesor, bifând ecran, procesor, cameră foto, cât și baterie.
Știu, știu, design-ul a rămas la fel, dar îl consider unul care definește iPhone-ul în prezent, muchiile plate au acel vibe retro de la iPhone 4, iar cei care considerau bretonul prea "în ochi", au acum unul mai mic, Apple reușind să reducă dimensiunea acestuia prin micșorarea componentelor Face ID și mutarea earpiece-ului mai sus. Bateria a primit un upgrade major de la cei 3687 mAh pe 12 Pro Max la 4352 mAh, a crescut și viteza de încărcare, iar autonomia este lăudată de toți, fiind un iPhone care rezistă cu brio unei zile solicitante de utilizare. Multe upgrade-uri, poate cele mai multe văzute de la o generație la alta de iPhone. Pentru mine în acest moment reprezintă telefonul pe care l-aș alege pe post de daily-driver, un telefon al echilibrului. Îmi place design-ul, ecranul, camera, calitatea premium livrată și experiența software livrată.
Concluzie:
Aș putea spune că anul 2021 a fost un an al upgrade-urilor, un an în care am văzut tot soiul de terminale și parcă mai mult vuiet în zona de pliabile. Finalul celor 12 luni a marcat și lansarea unor smartphone-uri asupra cărora mi-aș fi dorit să am contact și anume Oppo Find N și HUAWEI P50 Pocket, noi pliabile care promit lucruri interesante. Ușor-ușor crește și portofoliul de astfel de dispozitive, iar Samsung a mers atât de departe încât a decis să renunțe la seria Note în ideea de a-l transforma pe Z Fold3 în unealta de productivitate numărul 1.
Mi-a plăcut că am avut și smartphone-uri compacte, companii precum Google care nu au ezitat să experimenteze cu design-uri inedite, cât și firme precum Samsung care și-au dat seama că lumea vrea și personalizare pentru device-uri, lansând acel program Bespoke pentru Z Flip3 prin care nu ai doar un telefon, ai un telefon customizat după bunul plac, un telefon care să te reprezinte. În 2022 mă aștept să văd și mai multe pliabile, o scădere de preț și poate scăpăm de cutele din eran, ceva ce în momentul de față mă cam fac să ezit în a alege un pliabil.
Please sing in to post your comment or singup if you dont have account.
December 22,2021
December 13,2021
December 01,2021
December 04,2021
December 19,2021
December 10,2021
December 22,2021
December 13,2021
December 01,2021
December 04,2021
December 19,2021
December 10,2021