Cel mai bun smartphone 2019: top 10 cele mai bune telefoane mobile
Ne-am propus sa realizam un top 10 ce anunta cel mai bun smartphone in 2019. Este evident o idee foarte riscanta, asemenea clasamente fiind foarte des motive de critici din partea posesorilor altor telefoane, decat cele prezente in top ori a celor ce sunt prezente, dar pe un loc mai inferior celui dorit. Cu toate astea, am decis ca nu avem motive serioase sa renuntam la clasament, mai ales ca cei ce nu sunt de acord cu top-ul nostru, isi pot expune parerile in comentarii.
Cel mai bun smartphone: top 10
Pentru aranjarea in clasament, respectiv departajarea telefoanelor, vom supune analizei: design-ul, specificatiile tehnice, camerele si bateria fiecarui aparat. Fiecare dimensiune va fi evaluata de la 0 la 10, iar intr-un final va fi calculata cate o medie pentru fiecare smartphone.
Pe scurt, clasamentul smartphone-urilor arata in felul urmator:
Cel mai bun smartphone – locul 1: Samsung Galaxy S10 Plus – 8,94 din 10
Samsung Galaxy S10 Plus se afla acum in stocurile furnizorilor din Romania. Cel mai asteptat si cel mai bun smartphone al anului 2019 este disponibil de la 4700 lei, iar in cele ce urmeaza incercam sa ne lamurim cat de justificat e pretul.
Design: 9,9 din 10
De de la distanta, ai impresia ca noul Galaxy S10 Plus seamana foarte mult cu predecesorul sau. Cele doua telefoane chiar au un concept stilistic comun, insa dupa o analiza mai amanuntita devine clar ca S10 Plus e un produs diferit. Acesta e un pic mai scurt, in schimb suprafata ecranului a fost marita cu aproape 5%, greutatea redusa cu 15 grame, iar grosimea a fost coborata pana la 7,8 mm (-0,7 mm). Gratie grosimii reduse si ecranului ce acopera aproape 90% din partea frontala, Samsung Galaxy S10 Plus arata foarte bine. Telefonul se așeaza in palma aproape perfect, dar aveti grija cum il tineti pentru ca tinde sa lunece. Problema e la capacul din spate, mai exact la sticla din care acesta e fabricat. Sticla ce s-a dovedit placuta la atingere insa destul de lunecoasa. In plus, amprentele se prind imediat de ea, dar acest lucru e comun pentru toate modelele Galaxy.
Specificatii tehnice: 9,9 din 10
Producatorul a pregatit doua procesoare. Este vorba despre Snapdragon 855 – cel mai nou chip a celor de la Qualcomm si Exynos 9820 – cea mai recenta unitate de procesare dezvoltata de Samsung. Daca locuiti in Statele Unite sau China, aveti la dispozitie versiunea cu Snapdragon 855, pentru restul lumii insa, a fost pregatita varianta cu Exynos 9820. Ambele sunt procesoare cu 8 nuclee si vin insotite de un RAM de 8GB – pentru versiunile de stocare de 128 si 512 ori 12 GB pentru varianta cu stocare de 1 TB.
Am testat telefonul (Exynos 9820) in Geekbench 4. La testarea single-core acesta inregistreaza scoruri intre 4400 si 4450, iar in multi-core intre 10350 si 10400. Versiunea cu procesor Snapdragon se poate lauda cu scoruri ce se apropie de 11000. Daca e sa luam ca punct de reper testele sintetice, Samsung Galaxy S10 Plus e cel mai performant smartphone pe baza de Android al momentului.
Camera: 9,6 din 10
Galaxy S10 Plus e singurul reprezentant din gama S10 dotat cu un sistem de 3 camere in spate. Prima are un senzor de 12 MP cu deschidere f/1.5-2.4, a doua camera are lentile telefoto, senzor de 12 MP si deschidere f/2.4, iar camera cu numarul trei are senzor de 16 MP si este destinata fotografiilor ultra-wide, unitatea fiind in stare sa capteze cu un unghi vizual de 123 grade.
Camera de baza a fost imprumutata de la Galaxy S9. Producatorul afirma ca inainte sa aiba loc tranzitia, unitatea a fost imbunatatita, dar nu s-a anutat ce anume a fost schimbat. Dar nu avem de ce sa ne plangem. Toate camerele noului Galaxy performeaza exceptional. Chiar si camera ultra-wide se descurca foarte bine. E nevoie de ceva experienta pana cand pozele se primesc clare, dar dupa asta puteti capta peisaje de o calitate ireprosabila.
Samsung Galaxy S10 Plus e deosebit si in fata. Producatorul s-a gandit ca nu ar fi o idee rea sa monteze si acolo doua camere, una de 10 MP, iar cea de-a doua de 8 MP si a fost montata pentru a obtine selfie-uri mai bune in portrait mode. Rezultatele chiar sunt impresionante, dar cu conditia ca faceti pozele ziua. Seara se observa o implicare excesiva a soft-ului in proces. Totut pentru a elimina zgomotul din imagine.
La filmari chiar nu avem ce obiecta. Galaxy S10 Plus are probabil cel mai bun stabilizator de pe piata. Producatorul afirma ca telefonul poate inlocui o camera de actiune, iar in unele recenzii fac aluzii chiar la GoPro Hero7. Ei bine, noul Galaxy chiar e foarte bun, in special in UltraHD, dar aluzia la Hero7 e un pic deplasata.
Baterie: 8,4 din 10
Samsung Galaxy S10 Plus a fost dotat cu o baterie de 4100 mAh. Producatorul afirma ca autonomia oferita de acumulator e suficienta pentru o zi completa de utilizare si chiar un pic mai mult. Coreenii nu mint. Pentru o utilizare normala, care sa includa de toate cate un pic (convorbiri, streaming, jocuri si poze) bateria lui Galaxy S10 Plus e numai buna. Cu ea puteti incepe ziua, sa o terminati si cand incepeti a doua zi sa mai aveti 15-20% pe ecran. In plus, S10 Plus are o chestie numita Wireless PowerShare. Cu ea puteti sa alimentati telefonul de la alt telefon fara sa utilizati vreun fir. Singura conditie este ca si celelalt aparat sa fie un S10.
Cel mai bun smartphone – locul 1 – pret: 6,9 din 10
Samsung Galaxy S10 Plus incepe la noi de la 3900 lei. Acesta e pretul versiunii de 128 GB. Varianta cu stocare de 512 GB are un pret de start de 4400 lei. Cea mai scumpa e versiunea de 1 TB si 12 GB RAM. Ea incepe de la 5450 lei.
Cel mai bun smartphone – locul 2: Samsung Galaxy Note 10 Plus – 8,92 din 10
Citeste review-ul complet aici.
Samsung Galaxy Note 10 Plus si Note 10 au fost lansate simultan. Lumea le-a comparat. La inceput intre ele, apoi le-a compar cu Note 9, dupa care le-a comparat cu concurenta. Au fost trase multe concluzii, dar cel mai frecvent puteai sa auzi ca Note 10 nu e un Note veritabil. Ca e prea mic, camerele nu sunt suficient de bune, nu are RAM destul si altele. Despre Note 10 Plus insa, se vorbest altceva. E mare, performant, frumos si scump, deci e un Note adevarat si ca poate e cel mai bun smartphone al momentului
Design 9,8 din 10
Gama Note a fost tot timpul una de nisa. Telefoanele sunt mai mari, au materiale de calitate superioara, iar lansarea are loc in a doua parte a anului. Note 10 Plus nu face exceptie. Telefonul e mare sau mai bine spus – mareț, are paneluri din sticla curbata si un cadru metalic care le tine pe toate impreuna. Producatorul se fereste sa anunte ce fel de protectie a utilizat, dar e de presupus ca s-a optat pentru Gorilla Glass 6. Note 10 Plus este lipsit de jack-ul pentru casti, deci veti avea nevoie de un adaptor sau casti wireless. In plus, daca e sa punem cap la cap noul Note cu predecesorul sau, se observa ca modelul lansat recent parca e mai putin solid, iar materialele nu sunt la fel de „premium”.
Note 10 Plus vine cu 4 variante de culori: Aura Glow, Aura White, Aura Blue si Aura Black. Toate arata fenomenal, dar toate sufera de aceeasi „boala” – magnetismul de amprente. E greu insa de crezut ca cineva o sa ramana uimit ca telefonul pastreaza pe capacul din spate amprentele degetelor, mai ales acum, cand sticla a devenit un material foarte utilizat la fabricarea telefoanelor.
Specificatii tehnice si performante: 9,9 din 10
Samsung Galaxy Note 10 Plus este oferit in Romania cu chip-ul de productie proprie – Exynos 9825. In SUA si pe pietile asiatice, telefonul este propus cu procesorul Snapdragon 855. La capitolul memorie nu avem ce reprosa. Note 10 Plus vine cu RAM de 12 GB si versiuni de stocare de 256 si 512 GB. Daca aveti nevoie de mai mult, puteti utiliza slot-ul SD ce accepta carduri de memorie de maxim 1 TB. In cadrul testelor de performanta, Exynos s-a prezentat un pic mai rau decat unitatea de procesare Snapdragon. Mai mult decat atat, daca ar fi sa judecam doar dupa testele sintetice, Galaxy Note 10 Plus nu e in top 3. Astfel, flagship-ul coreean a inregistrat 10400 puncte in Geekbench 4.1 multi-core (locul 6 la momentul testarii) si 4541 puncte la testare singel-core (locul 2 la momentul testarii). In Antutu, Galaxy Note 10 Plus se poate mandri cu 342205 puncte – locul 4 la momentul testarii. E de mentionat insa ca testele sintetice nu sunt foarte relevante in aceasta categorie de smartphone-uri. Un simplu utilizator nu va observa vreo diferenta in functionarea lui Galaxy Note 10 Plus si OnePlus 7 Pro sau iPhone XS Max. Toate ruleaza impecabil. Indiferent de complexitatea comenzilor acestea se executa instantaneu, iar telefonul da impresia ca s-ar descurca cu orice.
Camere: 9,7 din 10
Noul Samsung Galaxy Note 10 Plus a primit un sistem format din trei camere, similar ca arhitectura celui intalnit la Note 9. Avem deci o camera principala de 12 MP cu deschidere variabila f/1.5 – f/2.4, o camera telephoto si una cu lentile ultra-wide. Deschiderea variabila este pusa la treaba atunci cand se doreste captarea unei imagini cu obiecte la distante diferite. In conditii normale, cu lumina suficienta, aparatul capteaza cu deshidere f/2.4. Soft-ul alege by default deschiderea f/1.5 cand considera ca lumina naturala e prezenta in cantitati prea mici.
Calitatea fotografiilor nu ofera mari suprize, dar spunem asta in sensul bun. Deschiderea variabila face o treaba foarte bune. Culorile sunt bogate, uneori se pare ca sunt chiar prea bogate. Daca e sa punem cap la cap modelel S10 Plus si Note 10 Plus, am spune ca cel din urma ofera un contrast mai bun si culori cumva mai consistente.
La lumina redusa, Samsung Galaxy Note 10 Plus performeaza la nivelul asteptarilor, fiind la acest capitol unul din cele mai bune smartphone-uri de pe piata. Mai mult decat atat, problemele lui S10 legate de supraexpunerea luminilor neon se pare ca au fost rezolvate.
Baterie: 8,3 din 10
Flaghip-ul coreean a fost dotat cu un acumulator de 4300 mAh si incarcare fast charge. Testele releva ca Note 10 Plus este capabil sa reziste peste 30 de ore la convorbiri in reteaua 3G, 11-12 ore de navigare web si peste 15 ore de video playback. Pentru un smartphone cu asemenea performante si ecran de 6,8 inch, rezultatele sunt bune spre foarte bune. Telefonul este compatibil cu incarcatoare de 25 si 45W. Asta e vestea buna. Vestea proasta e ca in cutie veti gasi incarcatorul de 25W. Cel de 45W poate fi cumparat separat, dar nu e neaparat ieftin. Chiar si asa nu aveti motive sa va indispuneti. Masuratorile arata ca si incarcatorul de 25W se descurca binisor, fiind capabil sa incarce bateria de la 0% la 62% in aproximativ 30 de minute.
Cel mai bun smartphone – locul 2 – pret: 6,9 din 10
Noul Samsung Galaxy Note 10 Plus este disponibil in Romania de la 4300 de lei pentru versiunea de 256 GB si de la 5000 de lei pentru versiunea de 512 GB.
Cel mai bun smartphone – locul 3: iPhone 11 – 8,88 din 10
Noul iPhone este probabil cel mai bun telefon din gama Apple. Nu e smartphone-ul perfect. „Unsprezecele” un pret destul de mare, iar rezolutia ecranului nu e nici macar FullHD. Ei bine, producatorul a decis sa compenseze prin integrarea celui mai bun procesor din dotare, la care se adauga o camera excelenta si autonomie buna spre foarte buna.
Design: 9,7 din 10
Din fata, iPhone 11 arata ca oricare alt iPhone din modele recente. Daca ati vazut macar o data un iPhone XR sau Xs, nu o sa aveti probleme cu recunoasterea noului model. Telefoanele nu sunt pur si simplu asemanatoare, ele arata la fel. Aceleasi forme, aceleasi dimensiuni, acelasi buton Mute, aceleasi difuzoare, chiar si display-ul a ramas neschimbat.
iPhone 11 este oferit cu 6 variante de culori: negru, verde, alb, rosu, galben si mov. Toate vin cu panouri fabricate dintr-o singura bucata de sticla, care a fost consolidata astfel incat iPhone 11 sa fie cel mai rezistent iPhone din ultimele generatii. Inca ceva despre rezistenta. IPhone 11 corespunde standardului IP68, adica e capabil sa reziste timp de 30 de minute la adancimi de pana la doi metri.
IPhone 11 este un smartphone destul de mare. Acesta masoara aproape 151 mm pe inaltime, 75,7 mm latime si 8,3 mm grosime. De cele mai multe ori insa, operarea se poate face cu o singura mana, dar atentie la cum tineti telefonul – cadrul este destul de lunecos.
Specificatii tehnice: 10 din 10
La fel ca modelele 11 Pro si 11 Pro Max, iPhone 11 este dotat cu chip-ul Apple A13 Bionic. Acesta contine un procesor cu 6 nuclee (2 de 2,65 GHz si 4 de 1,8 GHz) despre care producatorul spune ca este cu 20% mai rapid si cu 30% mai eficient decat predecesorul sau.
Smartphone-ul are 4GB RAM, iar procesorul grafic are la baza arhitectura modelului anterior, dar gratie unor imbunatariri, performantele au crescut cu 20%, iar eficienta energetica cu 30%.
Testele sintetice arata ca iPhone 11 este unul dintre cele mai rapide telefoane ale momentului. Astfel, in Geekbench 4.1, noul model a inregistrat 5477 la testarea single-core si 13880 puncte in multi-core. Fara sa exageram, putem afirma ca rezultatele sunt remarcabile. La single-core, numai 11 Pro este „peste” eroul nostru, insa in modul multi-core, iPhone 11 este liderul clasamentului, Pe locul doi se afla acelasi iPhone 11 Pro, iar OnePlus 7 Pro este cel mai apropiat rival cu Android (10945). Mai mult, iPhone 11 se poate lauda si cu performante grafice neegalate. Astfel, atat in GFX 3.0 Manhattan, cat si in GFX 3.1 Manhattan, 11-le e lider incontestabil, mai ales daca il comparam cu modelele pe baza de Android.
Camera: 9,5 din 10
Nu este deloc surpinzator sa gasim pe iPhone 11 o camera buna, dar nimeni nu s-a asteptat sa fie chiar atat de buna. Imaginile de pe camera principala au o claritate de exceptie, zgomot insesizabil si interval dinamic foarte ridicat. Mai mult, unele voci spun ca anul acesta, Apple ar putea depasi modelele Google Pixel la capitolul camere.
Smartphone-ul are in spate un sistem dual, unde ambele camere au senzori de 12 MP, doar ca prima este wide, iar a doua – ultrawide. Camera ultrawide e buna, dar „comoara” se ascunde la camera principala. Aceasta e singura dotata cu stabilizare optica si auto-focus, iar rezultatele sunt de nota 10, inclusiv pe timp de noapte, mai ales ca noul iPhone are Night Mode.
IPhone 11 poate filma cu rezolutia 4K la viteza de 60 cadre pe secunda, dar atractia principala sunt clipurile filmate in FullHD, la 240 de cadre pe secunda. La slow-motion, iPhone este de departe cel mai bun smartphone al momentului.
Baterie: 8,4 din 10
Noul iPhone s-a ales cu o baterie de 3110 mAh care permite incarcarea wireless si alimentarea rapida cu incarcatorul Fast Charge de 18W. Vestea proasta ca in lista cu dotari standard este inclus doar un incarcator de 5W. Cel de 18W poate fi cumparat separat si costa aproximativ 300 lei. Cu incarcatorul de 5W, alimentarea completa a telefonului are loc in aproximativ 3,5 ore, iar Fast Charge-urul o face de 3 ori mai repede.
Vorbind despre autonomie, iPhone 11 se prezinta bine spre foarte bine. Telefonul rezista 17 ore la convorbiri in reteaua 3G, 14 ore la navigare web in 4G si vreo 17,5 ore la redare video.
Cel mai bun smartphone – locul 3 – pret: 6,8 din 10
In dependenta de versiune, iPhone 11 poate fi gasit la preturi cuprinse intre 3700 si 4600 lei. Astfel, cea mai ieftina este versiunea de 64 GB – 3700 lei, varianta cu stocare de 128 GB incepe de la 4000 lei, iar cea de 256 GB de la 4600 lei.
Review-ul complet poate fi citit aici.
Cel mai bun smartphone – locul 4: XIAOMI Mi 9 – 8,82 din 10
XIAOMI Mi 9 e la fel de rapid ca cei mai importanti jucatori de pe piata, arata bine, are o camera bestiala si un pret inexplicabil de mic. Cu o asemenea reteta, Mi 9 nu avea cum sa fie un esec, iar dovada acestui fapt este si locul pe care il ocupa telefonul in clasamentul pentru cel mai bun smartphone.
Design: 9.3 din 10
Mi 9 vine cu cateva schimbari stilistice importante. Senzorul de amprente e integrat in ecran pentru toate versiunile, a fost inclusa si functia de incarcare wireless (super-fast), iar ecranul larg ocupa peste 85% din fata telefonului.
XIAOMI Mi 9 masoara 157,5 mm in inaltime, 74,67 mm in latime, iar grosimea este de 7,61 mm. Mi 9 este deci un smartphone de dimensiuni medii, insa greutatea de 173 grame este un pic peste media segmentului.
Jack-ul pentru casti lipseste, la baza telefonului afladu-se doarte un port USB-C. Pe latura dreapta sunt amplasate butoanele pentru volum si cel al asistentului Google. Acestea ies bine in evidenta si uneori pot fi apasate din greseala.
Una peste alta insa, XIAOMI Mi 9 este un produs elegant si confortabil. Butoanele sunt accesible cu degetele unei singure maini, capacul spate curbat face ca telefonul sa se aseze usor in palma. Mai mult decat atat, producator a avut grija sa puna in cutie si o husa de protectie.
XIAOMI Mi 9 – Specificatii tehnice: 9,5 din 10
Xiaomi Mi 9 are specificatii tehnice nesperat de avansate pentru un telefon cu un pret de start de 2000 lei. Mai mult decat atat, rezultatele testelor de performanta releva ca Mi 9 e cel mai rapid smartphone al momentului.
Procesorul Snapdragon 855 e o unitate de procesare high-end, mult mai performant si mai eficient decat predecesorul sau.
Chipset-ul are 8 nuclee dintre care unul Kryo 485 Gold cu frecventa de 2,84 GHz, 2 nuclee Kryo 485 Gold de 2,42 GHz si 4 nuclee eficiente Kryo 485 Silver de 1,8 GHz.
Setul include si procesorul grafic Adreno 640. Acesta ofera suport pentru HDR Gaming si Vulkan 1.1.
Versinea standard a lui Mi 9 vine cu 6 GB de RAM si 64 GB de stocare. Varianta cu 128 GB de stocare este oferita cu RAM de 8 GB.
Testele sintetice au prezentat niste rezultate de exceptie. In Antutu 7, noul Mi 9 a inregistrat un scor de peste 372000. Mult peste Note 9 si un pic peste iPhone XS Max. In Geekbench 4.1, telefonul s-a ales cu 3504 puncte in testarea single-core si 11181 in multi-core. Aceste rezultate il pun pe locul 4 in clasamentul single-core si 2 in multi-core, la o distanta aproape neglijabil de cei de pe pozitiile superioare.
Camera: 9,4 din 10
Mi 9 vine cu primul sistem foto cu 3 camere. Prima are un senzor imens de 48 MP cu apertura f/1.8. Acesta foloseste un filtru numit Quad Buyer care proceseaza imaginile ca un senzor de 12 MP cu pixeli foarte mari si real-time HDR. Senzorul de 48 MP nu are stabilizator, de fapt toti senzorii lui XIAOMI Mi 9 sunt lipsiti de stabilizare optica.
Senzorul telephoto de 12 MP are lentile f/2.2 si pixeli de 1.6µm.
A treia camera este noutatea lui Mi 9. Aceasta e ultra-wide, are senzor de 16 MP si lentile f/2.2.
Camera de 48 MP e si cea mai performanta. Imaginile captate sunt de o calitate impresionanta. Detalierea e la un nivel foarte inalt, culorile sunt redate precis si nu se prea observa urme ale procesarii ulterioare apasarii butonului. Puteti capta poze cu o rezolutie finala de 48 MP, dar nu recomandam acest lucru. O sa observati cam mult zgomot in imagini, iar dimensiunile vor trece de 20 MB.
Baterie: 8,2 din 10
XIAOMI Mi 9 este dotat cu o baterie de 3300 mAh, adica cu 100 mAh mai mica decat acumulatorul modelului Mi 8. Vestea buna e ca noul smartphone are in lista cu dotari incarcarea wireless. Mai mult decat atat, setul standard include un incarcator cu fir de 18W. Acesta e capabil sa fac sprintul 0-50% in aproximativ 30 de minute. Pentru cei ce isi doresc mai multa „viteza”, producatorul a prevazut incarcatoarele Charge turbo de 20 si 27W.
In cadrul testelor de anduranta, XIAOMI Mi 9 a fost capabil sa reziste aproape 24 ore la convorbiri si peste 12 ore la navigare pe net. Rezultatele nu sunt tocmai impresionante, dar au depasit asteptarile, mai ales dupa ce se anuntase reducerea capacitatii bateriei.
Cel mai bun smartphone – locul 4 – pret: 7,8 din 10
XIAOMI Mi 9 este un produs pe care il recomandam tuturor. Smartphone-ul e rapid, are un ecran luminos, camere carora avem foarte putin sa le reprosam, materiale de calitate si un design elegant. Era bine daca se integra o baterie mai mare si telefonul era rezistent la apa, dar pentru pretul de start de 1999 lei, chiar nu avem de ce ne plange.
Pretul actualizat a lui XIAOMI Mi 9 poate fi consultat aici. Pretul versiunii de 128 GB poate fi vazut aici.
Review-ul complet a lui XIAOMI Mi 9 poate fi citit aici.
Cel mai bun smartphone – locul 5: Samsung Galaxy S9 – 8,78 din 10
Verifica pretul aici.
Noul Samsung Galaxy S9 este fara indoiala un produs foarte reusit. Acesta are una din cele mai bune camere, un display excelent si performante impresionante. Pe scurt, Samsung a reusit din nou sa creeze cel mai bun smartphone al momentului.
Design: 9,9 din 10
Se pare ca sarcina crearii unui smartphone cu un design diferit, nu era in planurile al producatorului coreean. Samsung Galaxy S9 este in mare parte similar predecesorului sau, chiar si diferentele in dimensiuni sunt neglijabile – cu un milimetru mai scurt, cu jumatate de milimetru mai lat si cu jumatate milimetru mai gros.
Samsung nu a renuntat si nici nu are vreo intentie sa renunte la intrarea pentru casti. Aceasta este amplasata in partea stanga a bazei telefonului
Aparatul se aseaza perfect in palma, e usor de manevrata, iar utilizarea sa produce experiente foarte placute. Asemanarea cu Galaxy S8 este mai degraba un avantaj, pentru ca e foarte simplu sa strici un lucru perfect si e aproape imposibil sa-l faci mai bun, cel putin la aceasta etapa.
Specificatii tehnice: 9,4 din 10
Pentru Samsung Galaxy S9 au fost pregatite doua procesoare. Este vorba despre Snapdragon 845 si Exynos 9810. Pentru piata din Europa, Galaxy S9 este oferit cu unitatea de productie proprie, si asta e o veste tare buna, Exynos 9810, in cadrul testelor sinstetice prezentand rezultate superioare modelului dotat cu unitate de procesare Snapdragon – destinata pietelor din SUA si China. Pe langa procesor, versiunea europeana vine si cu o unitate grafica mai performanta (Mali-G72). Procesorul, unitatea grafica, dar si RAM-ul de 4 GB/6GB produc impreuna niste rezultate impresionate. Spre exemplu in testul Geekbench, Samsung Galaxy S9 a luat 3760 puncte in regimul de testare single-core si 8830 puncte in multi-core. E adevarat, iPhone X se poate lauda cu rezultate mai bune, insa in lumea Android, Galaxy S9 nu are rivali. Mai mult decat atat, fata de modelul S8 diferenta e de aproape 30%.
Camera: 9,3 din 10
In spate, noul Samsung Galaxy S9 are o camera cu senzor de 12 MP si lentile cu apertura variabila f/1.5-2.4. Ar fi de mentionat totusi ca pozitiile sunt fixate, cu alte cuvinte puteti alege apertura f/1.5 sau f/2.4 si nimic intre.
Pentru camera din fata, inginerii n-au incercat sa inventeze chibritul si au preluat camera de la Galaxy S8. Prin urmare, noul model are o camera frontala cu senzorul de 8 MP si deschidere f/1.7.
Sa revenim insa la camera principala. Daca e sa credem materialelor promotionale, camera lui S9 e unul din cele mai importante argumente pentru achizitia telefonului. Si sa stiti ca producatorul nu minte. Dupa cum spuneam, aparatul ofera doua variante pentru deschiderea lentilei – f/1.5 pentru poze in conditii de iluminare redusa si f/2.4 pentru lumina suficienta si surplus de iluminare. Autofocusul functioneaza la fel cum functiona la S8, adica bine (am minti daca am spune impecabil).
Baterie: 8,2 din 10
Noul Samsung Galaxy S9 are o baterie integrata cu capacitatea de 3000 mAh – identica acumulatorului de pe S8. Autonomia nu ar trebui sa dea batai de cap. Ecranul telefonului dar si noul chipset au fost dezvoltate pentru a imbina performantele de top cu consumul de redus de energie.
In cadrul testelor, noul Galaxy S9 a demonstrat ca e capabil sa ofere 11 ore de navigare net fara intrerupere, 15 ore de video playback si aproape 23 ore de convorbiri.
Telefonul vine insotit de un fast charger. Acesta incarca bateria pana la 40% in aproximativ 30 de minute, iar alimentarea completa are loc intr-o ora si 40 de minute – un rezultat nu neaparat stralucit.
Cel mai bun smartphone – locul 5 – pret: 7,1 din 10
Galaxy S9 poate fi gasit in Romania de la 3400 lei, insa acesta e pretul de promotie, cel oficial fiind de 3900 lei.
Pretul telefonului poate fi consultat aici.
Review-ul complet poate fi citit aici.
Citeste si:
Cel mai bun hoverboard: top 5 scutere electrice
Cel mai bun smartphone – locul 6: Samsung Galaxy Note 9 – 8,76 din 10
Samsung Galaxy Note 9 este un telefon unic in felul sau. E foarte mare, foarte performant si evident, foarte scump. Multi sunt de parere ca nu exista la moment un smartphone mai bun decat Note 9.
Design: 9,8 din 10
Trecerea de la Note 8 la Note 9 a adus cu sine si niste schimbari la dimensiunile telefonului. Schimbari ce sunt un pic neobisnuite pentru tendintele actuale. Note 9 e mai scurt, mai lat si chiar un pic mai gros decat predecesorul sau (161.9 x 76.4 x 8.8mm vs 162.5 x 74.8 x 8.6mm). Cu toate acestea, smartphone-ul se incadreaza perfect in buzunarul de la pantaloni, iar asezarea in mana este surprizator de confortabila pentru un produs cu diagonala de 6,4 inch.
Stilistic insa, Note 9 nu s-a indepartat foarte mult de Note 8. Decizia de a nu schimba radical design-ul pare a fi inspirata. Note 8 este considerat un telefon aproape perfect la capitolul design, iar grosimea mai mare a lui Note 9 a permis integrarea unei baterii de capacitate sporita (4000 mAh). O decizie care s-a dovedit pana la urma a fi geniala.
Specificatii tehnice: 9,4 din 10
Pentru piata europeana, versiunea de 128 GB este dotata cu procesorul Exynos 9810 Octa si 6 GB RAM. Varianta de 512 GB vine cu acelasi procesor, dar cu 8 GB RAM. Pentru ceilalti, Samsung pune la dispozitie procesorul Snapdragon 845.
In testele de performanta, exact ca predecesorul au, Note 9 nu a reusita sa bata chiar toata concurenta. Spre exemplu, in Geekbench 4, noul model a inregistrat 3701 puncte in regimul de testare single-core si 9052 in multi-core (versiunea Exynos). Astfel, coreeanul este sub OnePlus 6 si iPhone X. In Antutu, situatia este similara, doar ca acolo lider e OnePlus 6. Multi insa considera testele sintetice subiective, mult mai importanta fiind exeperienta reala de utilizare. Ei bine, aici Samsung Galaxy Note 9 sta foarte bine. Telefonul este rapid ca fulgerul, iar utilizarea s-a produce doar placere. Dupa cum spuneam, smartphone-ul se aseaza in mana foarte bine, deblocarea este simpla si are loc instantaneu, iar comenzile se executa cu viteza gandului. Note 9 este de neoprit. Puteti avea in background zeci de aplicatii si jocuri, telefonul parca nici nu le observa.
Camera: 9,4 din 10
Note 9 s-a ales cu un sistem foto proaspat. Proaspat pentru modelul Note, modulul fiind luat integral de la Galaxy S9 Plus. Va amintim ca sistemul este format dintr-o camera cu senzor de 12 MP si deschidere pe doua pozitii f/1.5 – f/2.4, plus o alta camera de 12 MP si deschidere f/2.4, dar cu zoom optic 2x.
Senzorul principal are stabilizare optica si o mica cantitate de RAM pentru accelera captarea si procesarea pozelor. Senzorul secundar are si el stabilizare.
Fotografiile sunt asa cum ne-a obisnuit Samsung. Multa culoare, claritate de exceptie si un mic exces de zgomot in pozele facute seara.
Camera frontala are la baza un senzor de 8 MP cu autofocus. Producatorul a dotat aplicatia camerei cu o multime de optiuni si setari: selfie de grup larg, stickere AR, captare slowmotion la 960 cadre pe secunda in 720p, iar daca doriti, puteti face poza de la distanta folosind S Pen-ul. Camera frontala a lui Note 9, e poate chiar cea mai buna de pe piata.
Baterie: 8,4 din 10
Daca vorbim doar de baterie, Galaxy Note 9 este cel mai bun smartphone Samsung al momentului. Producatorul a instalat un acumulator cu capacitatea de 4000 mAh, capabil sa tina telefonul in viata o zi intreaga chiar si in cazul utilizarii foarte active. Daca telefonul este folosit moderat, rezerva bateriei ar trebui sa fie suficienta pentru 36 ore.
Pentru alimentare, telefonul propune doua optiuni: incarcare rapida prin cu fir si incarcare rapida wireless. Alimentarea cu fir e cea mai rapida, permitand atingerea pragului de 90% in aproximativ 90 minute. Merita sa mentionam ca la capitolul viteza alimentarii, Samsung inca mai are de invatat de la OnePlus si Huawei, care la moment sunt cei mai buni din industrie.
Cel mai bun smartphone – locul 6 – pret: 6,8 din 10
Unii afirma ca Galaxy Note 9 e cel mai bun smartphone dupa raportul calitate/pret. Nu negam ca telefonul este uluitor, dar tot uluitor este si pretul. Spre exemplu, versiunea de baza se vinde la noi pentru un minim de 4450 lei, iar versiunea de 512 GB trece de 6000 lei.
Oferta Emag pentru versiunea de 512 GB aici.
Recenzia a lui Samsung Galaxy Note 9 poate fi citita aici.
Cel mai bun smartphone – locul 7: OnePlus 6 – 8,70 din 10
Verifica pretul aici.
OnePlus 6 a fost lansat oficial. Noul smartphone poate fi deja comandat pentru un minim de 2700 lei. OnePlus 6 ofera performante de top, un sistem de camere dual, ecran FullHD+ si probabil cel mai bun incarcator de pe piata.
Design: 9,2 din 10
Primul lucru pe care il observi la contactul cu OnePlus 6 este diferenta in senzatiile tactile fata de modelele anterioare. Noul flagship OnePlus are mai multa sticla si mai putin metal. Cat fata atat si spatele telefonului au protectie Gorilla Glass 5, respectiv micile accidente nu ar trebui sa fie periculoase, mai ales ca producatorul, pentru mai multa siguranta a avut grija sa puna in cutie si o husa transparenta.
OnePlus 6 cantareste 177 grame, fiind astfel cu 14 grame mai greu decat predecesorul sau. Butoanele de blocare si power se afla pe latura dreapta a telefonului, in zone cu acces facil, iar butonul de volum a fost pozitionat pe latura stanga.
Noul OnePlus 6 a debutat cu 3 variante de culori: negru lucios, alb si negru mat. Negru lucios este un adevarat magnet de amprenteeste si singura culoare disponibila pentru versiunea de baza a telefonului (cu capacitatea de 64 GB). Celelalte doua versiuni, in special varianta negru mat, sunt mai rezistente la amprente.
Specificatii tehnice: 9,4 din 10
Dupa cum spuneam, inginerii au renuntat la ideea unui afisaj 2k din cauza consumului suplimentar de energie, mai ales ca si procesorul Snapdragon 845 si cei 6/8GB de RAM vor pune mare presiune pe acumulatorul de 3300 mAh.
OnePlus 6 va fi oferit cu 3 versiuni de memorie si 2 versiuni de RAM. Astfel, versiunea cu capacitatea de 64 GB vine insotita de 6GB RAM, iar versiunile de 128 si 256 GB vor primi cate 8GB de RAM. Nu este prevazut slot de memorie.
OnePlus 6 ruleaza asteptat de bine. Nu exista vreo urma de lag, comenzile se executa instantaneiu, chiar daca in acest timp telefonul face update la o aplicatie si ruleaza alte aplicatii in background.
In testele de performanta, OnePlus 6 s-a prezentat exemplar. Spre exemplu, in Geekbench 4, noul smartphone se poate lauda cu punctaje de 2400 in single-core si aproape 9000 in regimul de testare multi-core.
Camere: 9,0 din 10
Cum era si de asteptat, noul model OnePlus a fost inzestrat cu un sistem de camere foto dual, unde prima camera are un senzor Sony IMX519: 16MP, cu deschidere f/1.7 si stabilizator optic, iar cea de-a doua are senzor Sony IMX376K: 20 MP, deschidere f/1.7.
Producatorul a marit dimensiunea pixelului pana la 1.22um, sporind astfel capacitatea aparatului de a capta lumina. Mai mult decat atat, camera principala a lui OnePlus 6 este dotata cu un sistem de stabilizare optica si unul de stabilizare electronica a imaginii, toate pentru poze de o calitate cat mai buna.
Camera frontala, cu senzor de 16MP si deschidere f/2.0, se descurca aproape perfect la captarea de selfie-uri blurand foarte bine fundalul in regim portrait.
Baterie: 8,1 din 10
OnePlus 6 are o baterie integrata cu capacitatea de 3300 mAh. Nu e mult, insa pentru o zi de utilizare medie, e suficient. Spre exemplu, o ora de video playback in FullHD consuma 10-11% din baterie.
OnePlus 6 nu are suport pentru incarcarea wireless – inca o masura pentru reducerea pretului, in schimb in cutie veti gasi incarcatorul dash charge, bazat pe o tehnologie de alimentare dezvoltata in cadrul companiei. Incarcatorul incarca bateria de la 0% la 60% in aproximativ 30 de minute.
Cel mai bun smartphone – locul 7- pret: 7,8 din 10
Incepem cu preturile. Initial se zvonea ca preturile lui OnePlus 6 ar putea incepe chiar de la 700 Euro. Din fericire zvonurile nu s-au adeverit. Lansarea comerciala a telefonului a avut loc cu un pret de start de 510 Euro, insa in Romania, noul OnePlus 6 este disponibil de la 2700 lei – verifica aici. Cea mai scumpa, e versiune de 8GB RAM/256 GB ROM – 3500 lei. Oferta de pe quickmobile poate fi consultata aici.
Un review complet a lui OnePlus 6 poate fi citit aici.
Cel mai bun smartphone – locul 8: Samsung Galaxy S8 – 8,70 din 10
Samsung Galaxy S8 a fost lansat oficial. Cel mai important model al producatorul coreean avea o sarcina greu de executat si foarte simplu de formulat. Galaxy S8 trebuia sa devina cel mai bun smartphone al momentului. Totul sau nimic.
Design: 9,7 din 10
Cand vine vorba despre design, Samsung Galaxy S8 inca nu are rivali. Si nu discutam doar despre partea estetica, ci si despre cum se aseaza telefonul in mana. Latimea redusa (68,1 mm), dar si capacul spate curbat, ajuta la o pozitionare perfecta in palma.
Galaxy S8 este subtire si foarte usor – 155 grame, dar in acelasi timp pare extrem de robust si bine asamblat. In plus, telefonul corespunde normei IP68 – rezista 30 de minute la o adancime de pana la 1,5 metri sub apa.
Revenind la aspectul stilistic, spunem cu inceredere ca Samsung Galaxy S8 este cel mai frumos smartphone din cele lansate pana acum. Telefonul are marginile mai putin curbate decat predecesorul sau, iar ecranul se intinde pe toata fata. Ar fi insa de mentionat ca afisajul largit a dus la mutarea senzorului de amprente in spatele aparatului, decizie ce nu pare foarte inspirata la prima vedere, dar inginerii Samsung nu au avut alta solutie.
Specificatii tehnice: 9,2 din 10
Samsung are obiceiul sa-si doteze telefoanele cu doua unitati de procesare, in dependenta de regiune. Acelasi lucru este valabil si pentru Samsung Galaxy S8. Astfel, pentru SUA, Japonia si China, noul smartphone e propus cu procesorul Qualcomm Snapdragon 835, iar in Europa si restul statelor asiatice cu Exynos 8895. Procesorul face echipa cu o memorie RAM de 4GB si cel mai nou accelerator grafic – Mali G71.
Informatiile din bazele de date ale benchmark-ului Geekbench sugereaza ca Galaxy S8, dotat cu procesorul de proprie productie, va fi un pic mai rapid decat versiunea cu unitatea de procesare Qualcomm Snapdragon 835. Astfel, SM-G955U (acesta este codul sub care se ascunde versiunea pentru SUA) a inregistrat 1929 puncte in regimul de testare single-core si 6230, in regim multi-core. In acelasi timp, modelul inzestrat cu procesorul Exynos 8895, se poate lauda cu 2010, respectiv 6650 puncte.
Camera: 9,1 din 10
Pe hartie, tranzitia de la Galaxy S7 spre Galaxy S8 nu a produs prea multe schimbari la camerele telefonului. Modelul S8 nu este dotat cu un dual-sensor, lentilele nu sunt wide-angle si deschiderea nu este variabila, camera principala avand la baza un senzor de 12 MP si o deschidere f/1.7 – la fel ca S7.
Lucrurile insa nu stau chiar asa, iar impresiile incep sa se schimbe imediat dupa deschiderea aplicatiei foto. Este uimitor cat de repede are loc procesul. Doua apasari consecutive ale butonului power si camera e pregatita pentru a face poze. Nu e nevoie sa mai astepati pentru ca si focalizarea are loc la fel de repede. Pozele se primesc luminoase, cu culori bogate, dar cel mai important, foarte bine detaliate. Telefonul este capabil sa capteze si sa prezinte in cele mai mici detalii orice fir de iarba si chiar picaturi de ploaie.
Baterie: 8,2 din 10
Design-ul si dimensiunile reduse ale telefonului nu au facut posibila montarea unei baterii mari. Acumulatorul de doar 3000 mAh era si una din principalele ingrijorari legate de Galaxy S8. Nu era clar cat va rezista un telefon cu un ecran quad-HD+ si diagonala de 5,8 inch pe un acumulator 3000 mAh, adica la fel de mare ca cel a lui S7.
Vestea buna e ca Samsung Galaxy S8 poate sa reziste o zi intreaga fara incarcare, doar ca pentru asta va fi nevoie sa reduceti luminozitatea ori sa schimbati rezolutia ecranului. Din fericire afisajul lui Galaxy S8 este atat de bun incat si cu luminozitatea setata la 25%, imaginile arata fenomenal.
Pentru incarcare este prevazut un quick charger de productie proprie Samsung, capabil sa alimenteze bateria pana la 100% in aproximativ 90 de minute.
Cel mai bun smartphone – locul 8 – Pret: 7,3 din 10
Galaxy S8 este flagship-ul Samsung si liderul clasamentului pentru cel mai bun smartphone, prin urmare nici nu poate fi vorba despre un pret mic. Nu veti putea gasi telefonul la mai putin 3599 lei.
Verifica pretul actualizat aici.
Review-ul complet poate fi citit aici.
Citeste si:
Cel mai bun dezumidificator: top 5
Citeste si:
Cea mai buna masina de spalat rufe
Cel mai bun smartphone – locul 9: iPhone Xs – 8,64 din 10
Verifica pretul aici.
iPhone Xs este acum accesibil si la noi. Noul smartphone este o evolutie a lui iPhone X. Producatorul a instalat un procesor nou, mai mult RAM, difuzoare mai puternice si a imbunatatit performantele camerei foto. Sunt voci care spun ca iPhone Xs e cel mai bun iPhone de pana acum.
Review-ul complet poate fi citit aici.
Design: 9,9 din 10
Xs este la exterior foarte asemanator cu modelul X. Telefonul a mostenit forma, dimensiunile si cadrul predecesorului. Decizia de a nu atinge design-ul este usor de explicat. iPhone X este cel mai vandut produs Apple al momentului, iar schimbarile radicale ar putea ameninta pozitia de pe piata, intr-un moment in care concurenta e numeroasa, diversa si nu ar ierta niciun pas gresit.
Nu credem ca cineva va ramane suprins daca afla ca telefonul este lipsit de jack pentru casti. Si totusi, s-ar putea sa fiti neplacut suprinsi de vestea ca producatorul nu mai pune in cutie adaptorul de 3.5 mm. Deci daca intentionati sa folositi casti cu fir, va trebui sa achizitionati separat si un conector.
Difuzorul se afla in continuare la baza telefonului, insa calitatea sunetului a fost imbunatatita. Vorbim aici de volumul maxim si claritatea, care ar permite acum telefonului sa se pozitioneze si ca o boxa portabila.
Specificatii tehnice: 9,5 din 10
Printre cele mai importante schimbari se numara chip-ul nou. Este vorba despre A12 Bionic. Acesta a fost lansat la inceputul lunii septembrie, iar iPhone Xs este primul dispozitiv care l-a primit. A12 Bionic are la baza o unitate de procesare cu 6 nuclee. Doua (Vortex) cu frecventa de 2.49 GHz pentru performanta si 4 (Tempest) pentru eficienta energetica. A12 Bionic mai gazduieste si o unitate de procesare grafica, care conform producatorului este cu 50% mai performanta decat procesorul grafic de pe A11 Bionic.
Imbunatatit a fost si RAM-ul. Pentru iPhone Xs au fost rezervati 4 GB de RAM – cea mai mare valoare de pana acum pentru dispozitivele Apple. La capitolul stocare, cumparatorii au de ales intre 3 versiuni – 64, 256 si 512 GB.
Testele sintetice de performante releva faptul ca iPhone Xs este cel mai puternic iPhone produs pana acum. Spre exemplu in Geekbench 4, noul Xs se poate lauda cu scoruri de 4794 si 11193 (in single-core, respectiv multi-core).
Camere: 9,6 din 10
Daca e sa judeci de la suprafata, se pare ca camera lui X a trecut pe Xs fara vreo schimbare. In mare parte asa si este. Ambele folosesc un sistem dual format din doi senzori de 12 MP cu lentile telephoto, deschidere de f/1.8 si f/2.4, plus stabilizare optica. Dar daca sapam mai adanc, gasim niste imbunatatiri destul de importante. Spre exemplu la iPhone Xs pixelii au fost mariti pana la 1.4µm, asigurandu-se astfel o captarea si mai buna a luminii, respectiv performante mai avansate in conditii de iluminare redusa.
Pentru o detaliere apropiata de perfectiune, Apple a integrat Smart HDR in modulul foto. E destul de greu sa explicam cum functioneaza Smart HDR, functia bazandu-se pe un autofocus mai rapid, pe procesorul mai performant si unele algoritme pe care doar Apple le cunoaste.
In utilizarea zilnica, camera lui iPhone Xs se descurca foarte bine, unele poze avand un grad de detaliere incredibil.
Baterie: 7,4 din 10
Smartphone-urile Apple nu s-au putut lauda niciodata cu autonomii prea mari. E adevarat, cu fiecare generatie noua de iPhone lucrurile se imbunatateau un pic, dar de fiecare data concurenta arata rezultate mult mai bune. In 2018 nu s-au schimbat prea multe. Noul iPhone Xs nu e nici pe departe cel mai bun cand vine vorba de autonomie, e chiar un pic sub media concurentei.
La o utilizare medie (trimis si primit mesaje, cateva apeluri de 3-5 minute, vreo 10 poze si urmarit vreo 40 minute de video) telefonul ar trebui sa reziste de la 8 dimineata pana pe la 8 seara, dupa care va fi nevoie urgent de incarcator, pentru ca in dreptul bateriei va fi afisata o valoare intre 15 si 20%. Vestea buna e ca aceasta valoare este cu 5-7% mai mare decat rezultatul de anul trecut a lui iPhone X. Iar daca avem in vedere ca volumul bateriei a fost redus de la 2716 la 2658 mAh, reusita noului model e chiar laudabila.
Cel mai bun smartphone – locul 9 – pret: 6,8 din 10
Noul iPhone Xs 64 GB incepe in Romania de la 5500 lei. Versiunea de 256 GB are un pret de start de 6200 lei, iar cea de 512 GB – 7300 lei. Fratele mai mare, iPhone Xs Max incepe de la 5900 lei.
Pretul exact a lui iPhone Xs poate fi gasit aici.
Oferta pentru abonament, poate fi consultata aici.
Cel mai bun smartphone – locul 10: Samsung Galaxy A9 – 8,62 din 10
Noul Samsung Galaxy A9 a fost lansat oficial. Smartphone-ul are 4 camere (aproape 4), iar producatorul spune ca realizat cateva optimizari pentru Instagram. E cat se poate de evident ca coreenii mizeaza foarte mult pe camera, dar si la celelalte capitole unitatea de pe locul 9 in clasamentul ce anunta cel mai bun smartphone sta bine spre foarte bine. Ecranul de 6.3 inch, RAM-ul de 6 GB, procesorul cu 8 nuclee, acumulatorul cu capacitatea de 3800 mAh si design-ul, toate ajuta la crearea unui telefon mai mult decat decent. Sa le luam insa pe rand.
Design: 9,6 din 10
Noul Galaxy A9 poseda toate trasaturile stilistice necesare unui smartphone modern. A9 se afla in varful gamei Galaxy A si de aceea a primit materiale premium – carcasa metalica, sticla in fata si in spate, plus margini inguste in jurul ecranului. Samsung Galaxy A9 2018 este oferit cu 3 optiuni de culoare: roz, albastru si negru. De departe cea mai eleganta pare sa fie versiunea albastra.
In fata avem ecranul cu diagonala de 6,3 inch ce se incadreaza in familia stilistica Infinity Display. Aceasta aduce cu sine margini inguste si colturi rotunjite.
Galaxy A9 este un smartphone mare si destul de greu – 183 grame, care totusi sta bine in palma. Ar fi insa indicat sa utilizati o husa. In primul rand pentru a apara telefonul de consecintele unor eventuale caderi, dar si pentru ca capacul spate a lui A9 se impaca foarte bine (in sensul rau) cu amprentele.
Senzorul de amprente e acolo unde trebuie sa fie – (in spate, in zona de acces a degetului aratator). Jack-ul pentru cast e si el la locul sau obisnuit.
Specificatii tehnice: 8,6 din 10
Sa trecem rapid prin partea hardware a telefonului. Samsung Galaxy A9 are la baza chip-ul Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 cu un procesor octa-core si procesorul grafic Adreno 512, la care se adauga un RAM de 6 GB. Acestea sunt capabile de niste performante decente. Spre exemplu, in Antutu, Galaxy A9 se poate lauda cu un scor de 141000 puncte, iar in Geekbench de 5860 la testarea multi-core si de aproape 1600 la single-core. Daca aveti nevoie de un punct de reper, cel mai bun ar fi probabil Samsung Galaxy S9. Acesta in Antutu a inregistrat 223000, si 8950/3695 in Geekbench.
Stocarea vine cu vesti bune. Producatorul a prevazut 128 GB de spatiu intregrat. Pentru multi aceasta cantitate e suficienta, daca nu va numarati printe acesti oameni, sa stiti ca telefonul vine cu un slot microSD ce accepta carduri de memorie de maxim 512 GB.
Camere: 9,3 din 10
Camerele foto sunt probabil cel mai important punct de atractie al acestui telefon. Sistemul este format din 4 camere, insa 3 dintre ele sunt capabile sa capteze imagini. Prima are senzor de 24 MP cu apertura f/1.7 si este camera prestabilita in auto mode. Urmeaza o camera de 8 MP si apertura f/2.4 pentru cadre ultra wide. Camera cu numarul 3 are senzor de 10 MP, apertura f/2.4 si zoom optic 2x. Camera de 5 MP a fost montata doar pentru a strange datele necesare functiei Live Focus.
In fata gasim o alta camera cu senzor de 24 MP, dar cu o apertura de f/2.0.
Sa vorbim un pic despre performantele camerelor. Avem aici o mica dilema. Rezultatele parca nu sunt pe masura asteptarilor si ne vine greu sa intelegem – au fost asteptarile prea mari sau Galaxy A9 nu e chiar atat de bun precum se anunta. Spuneam deci ca pentru fotografiere sunt disponibile 3 din cele 4 camere. In aplicatie acestea sunt prezente sub forma unei bare cu 3 butoane, cate unul pentru fiecare camera. Schimbarea camerei dureaza aproximativ 2 secunde si in dependenta de conditiile de afara si dorintele personale puteti opta pentru camera cu senzor de 24 MP f/1.7 (butonul cu 2 copacei), care este si cea indicata pentru cele mai multe ocazii inclusiv atunci cand iluminarea e slaba. Butonul cu 3 copacei activeaza camera ultra-wide, iar cea cu un copacel, camera telephoto cu zoom. Dar sa nu credeti ca in sfarsit a fost lansat un telefon cu capacitati similare unui aparat de fotografiat. Nici pe departe. Camera de baza se descurca bine, asa cum te astepti de la unitate Samsung. Detalierea mai mult decat suficienta, claritate ridicata si culori bogate. In schimb in pozele facute cu camera ultra-wide se observa cam mult zgomot. Pozele captate cu camera zoom sunt in general foarte reusite, doar ca in unele cazuri procesarea excesiva sterge din naturalete.
Baterie: 8,4 din 10
Inginerii au avut grija sa doteze telefonul cu o baterie cat mai mare, dar fara sa modifice prea mult dimensiunile. Samsung a optat pentru un acumulator de 3800 mAh, care asa cum ne demonstreaza si practica, este capabil sa tina telefonul in viata de la 8 dimineata pana la 9-10 seara. Conditia ar fi o utilizare mai degraba medie. Ca sa fie mai clar, aveti mai jos rezultatele testelor de autonomie la care am suspus smartphone-ul.
In regim standby: 7490 minute – aproximativ 125 ore
Ascultat muzica din telefon – 4645 – aproximativ 79 ore
Navigare web – 925 minute – aproximativ 15,5 ore
Convorbiri – aproximativ 18 ore
Inregistrare video non-stop in FullHD – 280 minute
Cel mai bun smartphone – locul 10 – pret: 7,2 din 10
Samsung Galaxy A9 incepe la noi de la aproximativ 2400 lei. Vorbim de versiunea cu 6 GB RAM. Din pacate varianta cu RAM de 8 GB nu este disponibila.
Oferta Quickmobile poate fi consultata aici, iar oferta Emag – aici.
Recenzia completa poate fi gasita aici.
Cel mai bun smartphone – mentiune: iPhone X – 8,60 din 10
Noul iPhone X este produsul cu cea mai mare miza pentru Apple de la debutul primului iPhone in anul 2007. E pentru prima data in ultimii 3 ani cand americanii lanseaza un smartphone desenat de la zero, sau aproape de la zero. Multi erau sceptici cand vorbeau despre noul model, mai ales ca la un anumit moment, au inceput sa apara diverse zvonuri cu referire la problemele gadget-ului. Telefonul nu e chiar perefect, dar se pare totusi ca ingrijorarile erau exagerate. iPhone X este aici si o duce foarte bine, iar dovada este mentiunea din clasamentul pentru cel mai bun smartphone.
Design: 9,9 din 10
Design-ul lui iPhone X este un mix intre tot ce era bun la ultimele 3 generatii iPhone si noile tendinte din industrie. Sunt usor de recunoscut colturile rotunjite, datorita carora noul telefon sta cel putin la fel de bine in mana precum predecesorii sai.
Lista cu noutati este ceva mai consistenta. iPhone X a scapat de marginile destul de masive pentru care sunt criticate iPhone 8 si fratele sau mai mare – iPhone 8 Plus, capacul spate este din sticla, iar butonul Home a disparut. Dar cel mai important, telefonul are probabil cele mai bune finisaje dintre telefoanele prezenta acum pe piata. Butoanele au fost integrate elegant in cadrul de metal, iar actionarea lor este informativa si chiar placuta.
iPhone X are o greutate de 174 grame, adica cu 28 grame sub masa lui iPhone 8 Plus. Si totusi noul model pare mai solid, si chiar mai greu – in sensul bun. Nu ar trebui sa va fie frica de o posibila indoire la asezare, mai ales ca Apple afirma ca sticla utilizata la capacul spate este de o rezistenta extrema.
Specificatii tehnice: 9,4 din 10
La baza functionarii lui iPhone X sta deja cunoscuta combinatie intre procesorul A11 Bionic, RAM-ul de 3 GB si acceleratorul grafic Apple GPU. Scorurile inregistrare in Geekbench sunt cat se poate de bune. Singurii rivali adevarati in acest test sunt modelele 8 si 8 Plus. Astfel, in regimul de testare single-core, iPhone X a inregistrat un scor de 4195, iar in multi-core – 10020. Modelul 8 Plus se poate lauda cu rezultate un pic mai mari, insa diferenta e argumentata probabil de display-ul lui iPhone X – mult mai avansat, respectiv mai solicitant.
Nu este foarte corect sa apreciezi performantele unui gadget dupa rezultatele unor teste sintetice, mai ales ca producatorii s-au invatat sa-si adapteze foarte bine aparatele la cerintele acestor teste. E mai important comportamentul telefonului in utilizarea de zi cu zi, in special la multi-tasking, jocuri mari sau atunci cand bateria e aproape descarcata. Ei bine, noul iPhone X se descurca ireprosabil in orice situatie, insa e de mentionat ca Samsung Galaxy S8 sau Galaxy Note 8 sunt la fel de buni – chiar daca in testele sintetice au performat ceva mai rau.
Camere: 9,5 din 10
Camera principala a lui iPhone X este in mare parte similara celei de pe iPhone 8 Plus. Ambele folosesc un sistem dual de 12 MP, format dintr-o camera camera wide-angle cu lentila f/1.8 si o camera cu deshidere mica (pentru un zoom bun), doar ca in cazul modelul X este vorba despre o lentila f/2.4, iar in cazul lui 8 Plus – f/2.8.
Apple spune ca a reconstruit senzorul, facandu-l mai rapid si mai mare. Dar cea mai importanta schimbare este procesorul de imagine integrat in chipset-ul A11 Bionic. Acesta in premiera este de fabricatie proprie si permite captarea unor poze cu detaliere impresionanta. Mai mult decat atat, captarea are loc instantaneu, iar culorile sunt mai saturate ca inainte. De notat ca auto-HDR este cam greu de oprit. Nu veti gasi butonul in interfata camerei, va trebui sa-l cautati in setarile telefonului. Astfel, inginerii au decis ca auto-HDR mereu pe ON e solutia optima pentru cele mai bune poze. Probabil au dreptate, iar pentru o convingere deplina e suficient sa comparam performantele camerelor de pe X si Samsung Galaxy S8. Care camera e mai buna? Greu de spus. Fiecare are propriile plusuri si minusuri, in dependenta de lumina de afara, distanta, dinamica si alte conditii. Pe scurt insa, iPhone X parca e ceva mai bun pe timp de zi (uneori chiar fenomenal), iar Galaxy S8 si Note 8 se descurca un pic mai bine la amurg sau in incaperi intunecate.
Baterie: 7,4 din 10
Noul iPhone X are o baterie ceva mai mare decat modelul 8 Plus – 2716 mAh vs. 2691 mAh. Autonomia si optiunile de incarcare oferite de smartphone-ul Apple, pot fi catalogate in cel mai bun caz drept acceptabile. Daca asteptati sa auziti ca telefonul a performat peste asteptari, ne pare rau, nu e asa. Intr-adevar, procesul A11 Bionic este mai eficient, insa ecranul mai mare si densitatea sporita a pixelilor, fac ca durata de viata intre incarcari a lui iPhone X sa nu o depaseste pe cea a lui 8 Plus. Spre exemplu, o ora de Real Racing 3, cu luminozitatea setata la 60-65%, va consuma aproximativ 12-13% din baterie. O ora de online streaming, va poate costa chiar si 11% din baterie.
Cel mai bun smartphone – mentiune – pret: 6,8 din 10
iPhone X este disponibil la precomanda pentru un pret minim de 5400 lei – versiunea de 64 GB. Pentru 256 GB, preturile incep de la 6200 lei.
Oferta pentru versiunea 64 GB poate fi consultata aici, iar pentru 256 GB aici.
Review-ul complet poate fi gasit aici.
Cel mai bun smartphone – mentiune: OnePlus 5T – 8,56 din 10
Verifica pretul aici.
OnePlus 5T vine la doar 6 luni de la debutul lui OnePlus 5. Graba este dictata probabil de necesitatea alinierii la noile tendinte din industrie, tendinte carora OnePlus 5 corespundea prea putin. Noul aparat este un produs reusit, care s-a ales cu mentiune in clasamentul ce anunta cel mai bun smartphone al momentului.
Design: 9,1 din 10
Design-ul lui OnePlus 5T este o imbunatatire evidenta in comparatie cu modelul anterior. Ca si principalii rivali de pe piata, 5T s-a ales cu un ecran ce acopera aproape toata fata telefonului (raport screen-to-body 80,5%). Aceasta schimbare a dus la mutarea senzorului de amprente in spate. Smartphone-ul este propus doar in culoarea neagra sau cum ii spune producatorul – Midnight Black.
Noul OnePlus 5T continua traditia carcaselor din metal ale predecesorilor. Telefonul arata bine spre foarte bine, dar mai important, sta perfect in palma. Aici in ajutor vin si dimensiunile. OnePlus 5T (156.1 x 75 x 7.3mm, greutate – 162 grame) este mai inalt si mai lat decat OnePlus 5, insa grosimea a ramas neschimbata, deci 5T este in aceeasi liga de dimensiuni cu rivali precum iPhone 8 Plus sau Google Pixel 2 XL.
Specificatii tehnice: 9,3 din 10
OnePlus 5T este unul din cele mai rapide smartphone-uri pe baza de Android de pe piata. Unitatea utilizeaza procesorul Snapdragon 835 si in dependeta de versiune are 6 sau 8 GB de memorie RAM. Specificatiile avansate sunt un lucru bun, insa mai reprezentative sunt performantele reale si comportamentul in utilizarea de zi cu zi. Ei bine, aici OnePlus 5T se descurca minunat. Testele propulseaza telefonul printre cele mai performante unitati ale momentului (6790 in Geekbench multi-core si 1989 in single-core). Aceste valori sunt departe de rezultatele lui iPhone 8 Plus, insa printre gadget-urile Android, e greu de gasit un smartphone mai iute. In plus, utilizarea de zi cu zi reprezinta o experienta foarte placuta, cu comenzi ce se executa instantaneu si multi-tasking lipsit de orice lag.
Camera: 8,6 din 10
OnePlus 5T are doi senzori Sony, unul de 16 MP, iar celalalt de 20 MP. Marea schimbare vine insa la aperturi, ce masoara pentru ambele camere f/1.7. O apertura mai mare inseamna poze mai reusite in conditii de lumina redusa, iar f/1.7 este cea mai mare deschidere pentru smartphone-urile OnePlus de pana acum. Mai mult decat atat, producatorul spune ca cel de-al doilea senzor a fost gandit special pentru iluminare insuficienta, iar odata ce cantitatea de lumina coboara sub 10 lux, are loc trecerea automata de la un senzor la celalalt. Spre onoarea chinezilor putem spune ca OnePlus 5T se descurca mai bine decat predecesorii sai, insa si asa, camera ramane punctul slab al telefonului. In continuare pozele, mai ales cele facute pe intuneric sau semiintuneric se pot primi blurate si cu zgomot. Fotografiile realizate in conditii de iluminare suficienta sunt destul de bune, insa pana la nivelul lui Samsung Galaxy S8 sau iPhone 8, mai este cale lunga.
Calitate filmarilor este buna spre foarte buna, adica intre 8,5 si 9. OnePlus 5T poate realiza clipuri cu rezolutia 4K, iar stabilizarea electronica a imaginii are si ea un aport semnificativ la rezultatul final.
Baterie: 8,2 din 10
Telefonul are o baterie integrata cu volumul de 3300 mAh. Producatorul afirma ca acumulatorul are suficiente resurse pentru o zi intreaga de utilizare intensa, fara sa fie necesara utilizarea incarcatorului – care printre altele este acelasi Dash Charge cunoscut inca de la OnePlus 3, si care probabil este cel mai bun incarcator al momentului.
Testele arata ca o ora de streaming video va lasa baterie fara 11-12%, iar 60 de minute de streaming audio, cu ecranul oprit – 6-7%.
Din pacate incarcarea wireless nu este disponibila pentru OnePlus 5T, cauza principala fiind metalul din compozitia carcasei.
Cel mai bun smartphone – mentiune – pret: 7,6 din 10
OnePlus 5T este disponbil in Romania la un pret de 3179 lei pentru versiunea cu 64 GB capacitate stocare si 6 GB RAM, iar versiunea de 128GB/8GB – are un pret de 3656 lei.
Review-ul intreg a lui OnePlus 5T poate fi citit aici.
Citeste si:
Top 5 smartwatch-uri
Cel mai bun laptop: top 5
Please sing in to post your comment or singup if you dont have account.
December 22,2021
December 13,2021
December 01,2021
December 04,2021
December 19,2021
December 10,2021
December 22,2021
December 13,2021
December 01,2021
December 04,2021
December 19,2021
December 10,2021